25 / 04 / 2024

SANKO, Gaziantep'te 130 milyon dolara 3 gökdelen dikecek!

SANKO, Gaziantep'te 130 milyon dolara 3 gökdelen dikecek!

Gaziantep'te Fevzi Çakmak Bulvarında 20 dönüm alan üzerinde holding binası, rezidans veya ticaret merkezi olarak üç gökdelenden oluşan yatırımına 2012 yılında başlayacak olan Sanko, İstanbulda da konut projelerine imza atmayı düşünüyor



Türkiyede faaliyet gösterdiği 15 sektörde büyümesini sürdüren Sanko Holding, gayrimenkul sektöründe yaklaşık 130 milyon dolarlık yeni bir yatırım gerçekleştiriyor.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, gayrimenkul sektöründe ilk alışveriş merkezi projelerinin Sanko Park Alışveriş Merkezi olduğunu ve Rönesans Gayrimenkul işbirliğiyle 160 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirdikleri bu yatırımın Nisan 2009da hizmete girdiğini anımsatarak, yeni projelerinin sürdüğünü söyledi.

Eski Konukoğlu Stadının olduğu 20 dönüm arazi üzerinde holding binası ile birlikte rezidans veya bir ticaret merkezi yapacaklarını bildiren Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Yatırıma 2012 yılının ikinci yarısında başlamayı düşünüyoruz. Orada bir holding binası yapılacak. Ticaret merkezi veya konut olarak rezidans da yapacağız. Konut mu yapacağız yoksa kiralanabilir ticaret merkezi mi yapacağız, ona henüz karar vermedik. Çünkü orada 3 blok var. Bir tanesi holding binası bir tanesi rezidans bir tanesi de ticaret merkezi olur. 130 milyon dolar civarında bir yatırım olacak. Proje başladı mı 1,5 yılda biter."

"VİCEM YATÇILIK BODRUMDA VİLLALAR YAPIYOR"

Gaziantepte Serince bölgesinde 550 dönüm arazide 3 katlı villa projeleri olduğunun anımsatılması üzerine Konukoğlu, bunu 2012de yapacaklarını, ama orada yeni bir proje gerektiğini, artık iki üç katların pek rağbet görmediğini ve oralarda yüksek konutlar gerektiğini belirtti. Konukoğlu, konut sektöründe yavaş yavaş büyüyeceklerini ifade ederek, şunları anlattı:

"Belki İstanbulda da başlarız. Oradan da her tür teklifler geliyor, ama daha araştırıyoruz. Enerjiye ağırlık verdik, yatırımlarımız devam ediyor. Bizim Vicem Yatçılıkın İstanbuldaki tesisini Antalyaya taşıdık. Vicem Yatçılık aynı zamanda Bodrumda villalar yapıyor. Türkiyede konut sektörünün gelişimi çok iyi. Gaziantep de olduğu gibi ülkenin her tarafından bir kentsel dönüşüm projesi başladı."

"CARİ AÇIĞIN KAPANACAĞI KANAATİNDEYİM"

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Abdulkadir Konukoğlu, "cari açığın ekonomide kırılganlık yarattığı" görüşlerine karşılık, şunları kaydetti:

"Siz eğer bir yatırım yapıyorsanız borçlanacaksanız. Yaptığınız yatırım bu borçları ödeyecekse, borçlanmanın herhangi bir sıkıntısı olmaz. Ama Türkiyedeki imalat sanayinde üretilen, özellikle tekstil gibi emek yoğun sektörlerin ürünlerinin ithalatına engellemek lazım. Emek yoğun tüm sektörlerin Türkiyede imal olan malzemesinin ithalatına muhakkak belirli tedbirler alınmalı. Dolar zaten yavaş yavaş  belirli noktaya geldi. Ben bu cari açığın inşallah kapanacağı kanaatindeyim. Ekonomide büyük bir olumsuzluk olmaz. Ama bu ithalata bir an önce tedbir almazlarsa işte o zaman şartlar değişebilir."

İthalata antidamping vergisi ve koruma önlemleri getirilebileceğini ifade eden Konukoğlu, ithalatı zorlaştırmadan bahsederken, "En kötü şartta gümrük kapısını dağın tepesine korsun, kimse götürüp oradan ithalat yapamaz. Bir zamanlar Fransa bunu yapmıştı" dedi.

"PAPANDREUNUN TÜRKİYEYİ ÖRNEK GÖSTERMESİ ÇOK GÜZEL"

Bir AB ülkesi olan Yunanistanın Başbakanı Yorgo Papandreunun ekonomik krizle mücadelede Türkiyeyi örnek gösterdiğine ve "Türkiye gibi IMFten kurtulacağız" dediğine dikkati çeken Konukoğlu, bunun çok güzel bir şey olduğunu söyledi. Kendisinin de eski beyanatlarında "IMF bir nevi sigortadır, sigortasız da insanlar rahatlıkla iş yapabilir, illaki IMF olacak diye bir şart yok"

dediğini anımsatan SANKO Holding Başkanı Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zaten IMFe tamamen bağlanırsanız elinizi kolunuzu bağlıyor, sizi iş yaptırmaz hale getiriyor. IMFten yardım alınır mı Ucuz kredi olunursa alınır, ama şartlarına uygun olduğu takdirde. Yatırımcı olarak şunu yapma, Avrupada bu yapılıyor, şu kuruluyor... şartı olmamalı. Bundan evvelkiler öyle oldu. Türkiyeye şunu yapmayın, bunu yapmayın diye önerileri oldu. Ben o yönden Sayın Başbakanımızı ve Ekonomi Bakanımız Ali Babacanı tebrik ederim. Çok sağlam durdular ve Türkiye düze çıktı. Bunu artık görmemek için insanların çok kalın, koyu bir gözlük takması lazım. Belirli konularda ithalata tedbir alınırsa ekonomi 2011de ve 2012de iyi olur. İşsizlik azalıyor. Bu azalmaya devan ederken, tekrar ithalat pompalanması olmazsa kolay kolay artık kimse Türkiyenin bileğini yıkamaz."

Konukoğlu, yeni kurulacak hükümetten ithalatı ve ihracatı gözden geçirmesini, KOBİlerin kredisini artırmasını ve özellikle teminat sorununu çözmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön