26 / 04 / 2024

Sanko piyasanın canlanmasını bekliyor

Sanko piyasanın canlanmasını bekliyor

Sanko Holding, gayrimenkule girmek için piyasanın canlanmasını bekliyor.



Sanko Holding, hem Türkiye'nin en köklü sanayi gruplarından biri hem de gerçek bir Anadolu Kaplanı. 2.5 milyar dolar ciro yapan bir grup. Abdülkadir Konukoğlu'nun ofisinde 1900'lerin başında grubun temellerini atan dedesi Zekeriye Konukoğlu ile 1994'teki vefatına kadar grubu bizzat yöneten babası Sani Konukoğlu'nun fotoğrafları bulunuyor.

Bir tekstil şirketi olarak bilinir. Aslında 11 sektörde faaliyeti var. Dahası birkaç yıl sonra işinin ağırlığı enerjiye kayacak. Ama tekstilden çıkmayacak.
Holdingin patronu Abdülkadir Konukoğlu, "Biz bu sektörle var olduk. Çıkacak diyorlar, yanlış. Bu sektörde hep olacağız. Yatırımlarla teknolojisini yenileyeceğiz ama büyütmeyeceğiz" diyor.

Ailenin dinamizmi

Sanko aynı zamanda bir aile şirketi. Sekiz kardeşler. İkinci kuşak Konukoğlu grup işlerinin başında. Oğullar, yeğenler geliyor. Hepsi bir tarafından tutuyor. Geleneğin kuvveti adaletten şaşmadıkça kardeşçe uyumu getiriyor ve şirkete özel bir dinamizm kazandırıyor.

Sanko'nun gündemi oldukça yoğun. Ambalaj, yat üretimi,  çimento ve iş makineleri pazarlama ve üretimine yatırımları var. Bazıları yeni başlıyor. Bu işleri de büyütmek istiyor. Grup, her yıl birkaç yüz milyon dolar yatırımla gidiyor.

Bir başka özelliği, eğer bir yatırım gündemdeyse öncelikle ve olabilirliği varsa memleketleri Gaziantep'i düşünüyorlar. Bu ilde gösterişe kaçmadan, sakin ve sessizce binlerce, binlerce kişiye destek oluyorlar.
Abdülkadir Konukoğlu'nun sorularımıza yanıtları şöyle:

11 sektörde faaliyetiniz var. Bunların iş hacminizdeki payı nedir?

Bu sene sonunda netleşecek. Ama tekstil yüzde 40'a doğru iniyor. Bunun yerini diğerleri alıyor. İki yönden bakmak lazım. İşçi sayısı ve finansal yönden. Enerjide ağırlığa gidiyoruz. Ama işçi ağırlıklı dediğimiz zaman diğerleri ve tekstil geliyor.

Bulunduğumuz sektörlerde ilk 10'lara girmek istiyoruz. Tekstilde hala bir numarayız, devam edeceğiz. Herkes Sanko tekstilden çıkıyor mu diye soruyor. Böyle bir şey yok. Belli büyüklükten sonra orada büyümeye devam etmek şirketi KİT'leştiriyor. Biz çok büyüdük, daha yukarı gidersek hâkim olamaz hale geliriz.

Portekiz'de bir fabrikayı gezdim ve tekstilin 10 yıl sonra ne olacağını gördüm. Kardeşlerimle başka sektörlere kaymaya karar verdik. Elimizdeki nakitleri böyle kullandık. Tekstilde kapasite artırımını yavaşlattık. Ama teknolojiyi sürekli yenileyerek belirli noktaya da getirdik.

Tekstilde de büyüme oldu ama genel ağırlığımızı başka sektörlere verdik. Çünkü tekstil darboğazdan geçti. Bunun ana nedeni yatırımdan çok döviz kuruydu. Böylelikle dünya fiyatları tutmaz oldu. Ucuz ithalat oldu. Tüm reel sektörlerde gerileme oldu.

Gelecekte enerjinin ağırlığı ne olacak peki? Ana işinize mi dönüşecek?

Tahminlerimize göre Sanko'nun gelirlerinin en az yüzde 40'ı, enerjiden gelecek. Eğer rüzgâr projelerimiz gerçekleşirse, lisansları alabilirsek yüzde 50'ye doğru çekeceğiz. Buna karşılık ambalaj, makine ve tekstilde de kapasiteyi büyütmeden modernize ederek devam edeceğiz.

2006'da 350 milyon dolar civarında tekstilde yenileme ve teknoloji yatırımı yaptık. Bütün büyük firmaların kökeni tekstildir. Tekstille başlarlar. Sermaye birikimi olunca yeni sektörlere girmişler.

Tekstili birleştirdik, tek şirket oldu. İki pazarlama şirketimiz var. Sanko Pazarlama. Bir de Maisonette. Bu bizim dede mesleğimiz, bırakamayız. Zarar etse de çalıştırırım. Ama yeni fırsatları da değerlendirmeliyiz.

Ambalaj sektöründe Süper Film şirketiniz var. Bu sektörle ilgili planlarınız nedir?

Süper Film'i Gaziantep'te 1993'te kurduk. 1997'de ikinci üretim hattı eklendi. Polipropilen (BOPP) ambalaj filmi üretimi ve 10 bin ton metalize edilmiş film kapasitesine ulaştı. 2005'te tamamlanan yatırımlarla kapasitesi 3 misli arttı. Polyester (BOPET) film, kast polipropilen (CPP) film ve Türkiye'nin tek termal laminasyon hatları var. Koli bantları, kırtasiye bantları... Belli bir kapasiteye geldik. Burada 700-800 işçi var. Bu sektörde var olmaya devam edeceğiz. Polyester filmde en büyük biziz, büyüyeceğiz. Şimdi polyesterde kapasiteyi yükselteceğiz. 3 tesisimiz var.

Gazianteplisiniz, yatırımlar da genellikle orada...

İzmir'e, İstanbul'a kursaydım daha karlı olurdum. Oradan buraya taşıyoruz. Ama biraz da Güneydoğu Anadolu ve kendi memleketimiz için yapıyoruz. Antepli bütün yatırımını götürseydi orası bir Diyarbakır olurdu.
Bilişim sektöründe de faaliyetiniz var...

Akora Teknoloji (Dağıtımını yaptığı yaklaşık 60 marka arasında HP, IBM, Toshiba, Lenovo, Acer, Vestel ve Philips gibi büyük markalar bulunmaktadır.) şirketimiz var. Bu işten de memnunum, devam edeceğiz. Orada da birkaç ortaklık konusunda yabancılarla konuşuyoruz. Dağıtımı büyütecekler. İlerde belki üretim işi olursa, iyi olur. Epeyce olgunlaştı. Birkaç aya kalmaz biter.

BYD Bilgisayar; SANKO Holding bünyesi içindeki şirketlere yazılım, donanım, network gibi tüm bilişim faaliyetleri için ürün tedarik ediyor.

Denizcilikte de büyüyorsunuz. Bu sektörde neler yapacaksınız?

El yapımı klasik ahşap tekneler üretip ABD ve Avrupa'ya satıyoruz. Şirketimizin adı Vicem Yat. 2006'da ortak olduk. Vicem Classic, Vicem Cruiser, Vicem Yacht, Vicem Sportfish serileri dahilinde 9 ile 45 metre arası tekneler üretiyor. 2008 yılı başı itibariyle 80'in üzerinde tekne teslim ettik.
2008'de Vicem Yacht Serisi ile 35 metre ve 45 metrelik kompozit mega yat üretimini de başladık. Yeni seri için dünyanın en ünlü tasarımcılarıyla çalışıyoruz.

Bu sektörde bir de ABD'li Genmar Holding'in prestijli markalarından Windsor Craft teknelerinin üretimini yapıyoruz. İstanbul ve Antalya'da 4 tersanemiz var. Şimdi Türkiye'nin en büyük yat fabrikasını kuruyoruz. İki ay sonra bitiyor.

35 tekneyi aynı anda yapıyoruz. Antalya'da 46 metre megayata başladık. 18 ayda bir tekne yapabiliyoruz. Dünya sıralamasında bayağı hızlı. 35 milyon dolarlık tekneler. 32 mil süratli.

Dünyanın en tanınmış dizaynırlarından biriyle çalışıyoruz. Genmar'a yılda 48 tekne yapıyoruz. Cenova fuarında inanılmaz talep oldu. Abramoviç sadece bizim teknemize geldi. Bu işten de memnunum. Dünyada bu konu büyüyor.
Gıdada su var. Bu sektörde önemli yatırımlar oluyor. Geliştirecek misiniz?
1999'da Sansu markasıyla ambalajlı su üretimine başladık. Nestle Waters ile 2001'de ortak olduk. 2002'de Sansu'yu Nestle Pure Life markasıyla satmaya başladık. Gıdada bunun dışında holdingin başka işi yok. Bu sektörde büyüme planımız yok.

Klima işi nasıl gidiyor?

Airfel, gelişmeye devam ediyor. 4 üretim tesisi, geniş ürün gamı, Türkiye genelinde bin noktada deneyimli ve uzman ekibiyle tüketiciye hizmet veriyor. Haier, Mitsubishi Heavy Industries, McQuay International, Chaffoteaux & Maury, Hoval gibi lider markalarla iş ortaklığı var. İşi bilenlerle belirli bir ortaklığımız var ama onların hisseleri küçüktür. Bu işte de büyümeyi hedefledik, büyüyeceğiz. Ortaklık teklifleri de geliyor.

Büyük otellere de iş yapıyoruz. Sistemler kuruyoruz. Kombi, radyatör var. Galiba ikinci büyük kapasiteyiz. 10 yıl garanti veriyoruz. Ürün portföyü genişliyor. Büyük bina klimalandırması, split kilamalar, kombi, ısıtıcılar, radyatör ve aksamlar var.

Bir de bizim Auer şirketimiz var. Bunu da bir zaman sonra canlandırmak istiyoruz. Şu anda ortam iyi değil. Çok büyük yatırımlar var. Fransız markasıydı. Türkiye'ye isim hakkı vermişti. O bizde. Satmayı düşünmüyoruz. Ama orada da bir iki teklif var. Şu anda sadece kombi, fırın ve ısıtıcı üretimi var.

Çimentoya hızlı bir girişiniz oldu...

Adıyaman Fabrikası'nı özelleştirilmeden aldık. Sonra Bartın Çimento'yu aldık, Bu fabrikayı büyüteceğiz. Fizibiliteleri başladı. Çimko, Kahramanmaraş'ın Narlı bölgesinde Türkiye'de tek fırın üzerine en büyük fabrikasını kurdu. Çimko, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Narlı'da olmak üzere 7 tane beton santrali işletiyor.

Çimentoda büyümeyi planlıyoruz. İlerde başka ülkelerde de çimento ve hazır beton fabrikaları kurmak istiyoruz. Maraş fabrikası bitti, sayın Başbakan'ı bekliyoruz. Berlusconi'nin gelmesi de muhtemel. Barbatti ile ortağız. Yüzde 30 onların. Bu ortaklık devam edecek. Onlarla ilerde bazı ülkelere açılabiliriz.

İçerde yeni bir fabrika düşünmüyoruz. İlerde açık olduğunu görürsek yatırım yapabiliriz. Çimentoda büyüme alanımız dış ülkeler. Satın almalara bakabiliriz.


Geri Dön