26 / 04 / 2024

Şanlıurfa Vezir Hamamı restore edildi!

Şanlıurfa Vezir Hamamı restore edildi!

Şanlıurfa'da 300 yıllık geçmişi olan tarihi Vezir Hamamı, aslına uygun yapılan restorasyonun ardından içine eklenen şark köşeleriyle, geleneksel sıra gecelerine evsahipliği yapıyor.



Şanlıurfa'da, 3 asrı aşkın süredir hamam olarak hizmet veren ve restore edilen tarihi Vezir Hamamı, turizme kazandırıldı. Restore çalışmalarının ardından şark köşeleriyle donatılan hamam, şimdilerde şehrin geleneksel sıra gecelerine evsahipliği yapıyor.  Merkez Eyyübiye ilçesi Yusuf Paşa Mahallesi'nde bulunan ve 1703 yılında Mutasarrıf Arapkirli Yusuf Paşa tarafından yaptırılan Vezir Hamamı, bir kaç yıl öncesine kadar hamam olarak kullanıldı. Zamanla yıpranan hamama ilginin de giderek azalması üzerine, Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekle tarihi hamam aslına uygun olarak restore edildi. Yaklaşık bir yıl önce restorasyonu tamamlanan bin 200 metrekare alana sahip hamam, bütün oda ve bölümlerine yapılan şark köşeleriyle farklı bir görünüme kavuştu. Musluklar, kurnalar ve su giderlerinin şark köşeleriyle iç içe olduğu tarihi hamam, kümbetlerden sızan güneş ışıklarının da desteklediği otantik görüntüsüyle, sıra ve kına gecesi yapılan bir mekana dönüştürüldü.


Dokusu korunarak restore edildi


İşletmeci Seydi Vakkas Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların hamam kültürüne eskisi kadar ilgi göstermemesi üzerine tarihi hamamın atıl duruma geldiğini, aslına uygun yapılan restorasyonla hamama yeniden işlev kazandırıldığını söyledi. Tarihi hamamın dokusuna zarar vermeden turizme kazandırıldığını aktaran Çiçek, "Restorasyon ve sonrasında şark köşelerinin yapılması sırasında hiçbir taşına zarar verilmedi. Odalarda ve diğer bölümlerinde bulunan musluklar, su kurnaları ve su giderlerine hiçbir şekilde dokunulmadı. Biz hamamdaki odaları ve bölümleri içindeki musluklara, kurnalara ve su giderlerine dokunmadan şark köşelerine dönüştürdük" diye konuştu. Tarihi hamamı şu anda restoran, kafe, sıra ve kına gecesi mekanı olarak kullandıklarını belirten Seydi Vakkas Çiçek, yapının orijinalliğinin korunmasından dolayı tarihi hamamı görmek isteyen vatandaşların mekana ilgi gösterdiğini ifade etti.


Yeni Mesaj


Geri Dön