19 / 04 / 2024

Şanlıurfa'da hastane arazisi üzerine konut mu inşa edilecek?

Şanlıurfa'da hastane arazisi üzerine konut mu inşa edilecek?

Şanlıurfa'da kamu hastanesi inşa edilmesi için ayrılan 53 dönümlük hazine arazisi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle konut alanına çevrildi. 



Şanlıurfa'ya bağlı Karaköprü ilçesinde iki parselden oluşan 153 dönümlük arazi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve  Göğüs Hastalıkları Hastanesi  için ayrılmıştı. Gazete Duvar'da yer alan habere göre; her iki arazi için Başbakanlık Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 24 Mayıs 2017 tarihli kararı ile imar planında değişiklik yapıldı ve söz konusu araziler konut alanına çevrildi. 

Karar oy birliği ile bozuldu 

Urfa Şehir Plancıları Odası, kararın iptali için Danıştay’a başvurdu. Danıştay 6’ncı Dairesi, 9 Aralık 2019’da dava konusu gayrimenkullerin planlama esaslarının kamu yararına uygun olduğunu dile getirerek iptal gerekçesiyle açılan davanın reddetti. Bunun üzerine “iptal” kararına dair Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’na temyiz başvurusu yaptı. Kurul, 8 Temmuz 2020 tarihinde aldığı kararla her iki araziyi konut alanına dönüştüren plan değişikliğinin “İmar Kanunu ve ilgili mevzuatlara aykırı” olduğunu belirterek kararı oy birliğiyle bozdu.

Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’nun aldığı karara karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan 9 Nisan 2021 tarih ve 3804 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 153 dönümlük arazi yeniden konut alanı niteliğine çevrildi. Urfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Mehmet Selim Acar, söz konusu gayrimenkul ve alınan karara yönelik açıklamalarda bulundu. 

Kentin donatı alanlarının bu şekilde konuta dönüştürülmemesi gerektiğini söyleyen Acar, “Urfa sömürge toprakları değildir. Bu kentin kaynaklarının bu şekilde gasp edilerek Ankara’ya aktarılması kabul edilemez” dedi. 

Şanlıurfa da hastane arazisi üzerine konut mu inşa edilecek?

Yerel kaynakların aslına uygun bir şekilde kullanılması gerektiğini söyleyen Acar, “Biz bunu esas alıyoruz. Bu ilçemiz çok hızlı bir şekilde gelişmekte, yaklaşık nüfusu 250 bin kişi ve birçok ili nüfus bakımından geride bırakmıştır. İlçede bir diş hastanesi haricinde devletin hiçbir sağlık yatırımı yok. Burada yaşayan halk özel hastanelere mecbur bırakılıyor. Halkın mağdur olacağı bir durumu kabul etmiyoruz” dedi.

Sağlığın herkes için gerekli olduğunu dile getiren Acar arazilere hastane inşa edilmesi için mücadele vermeye devam edeceklerini dile getirdi. 

Şanlıurfa'da yıkım çalışmaları tam gaz!


Geri Dön