23 / 04 / 2024

Sanofi Grubu'ndan Türkiye'ye yatırım planı!

Sanofi Grubu'ndan Türkiye'ye yatırım planı!

100'den fazla ülkede faaliyet gösteren ilaç firması Sanofi, Türkiye'deki yatırımlarını genişletecek. Lüleburgaz tesislerinden 46 ülkeye ihracat yapan firma üretimini Türkiye'ye taşımayı planlıyor.



Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Türkiye ekonomisini kararlamaya dönük uluslararası girişimlere inat küresel firmaların yatırımları hız kesmiyor. Global satışları 2015 yılında 37 milyar avroyu bulan Sanofi Grubu; diyabet hastaları için geliştirdiği biyoteknolojik ürünü insülinin formülasyon aşamasından itibaren üretimini Türkiye'ye taşımayı planlıyor. Şirket uygun yatırım koşulları konusunda plan ve görüşmelerini sürdürdüğünü açıkladı.


65 YILDIR ÜLKEMİZDE FAALİYETTE


Satış bazında dünyada beşinci, gelişen pazarlarda da birinci sırada yer alan Sanofi 65 yıldır ülkemizde faaliyet gösteriyor. Özellikle diyabet hastalığının tedavisinin çözümlerine odaklanan ilaç firması Sanofi, Lüleburgaz'daki tesislerinde üretim ve AR-GE yatırımlarını geliştiriyor. “Türkiye'deki katkımızı daha da büyütmek istiyoruz” diyen Sanofi Türkiye Genel Müdürü Fabrizio Guidi, Frankfurt'taki tesislerini ziyarette Türkiye'ye yaptıkları yatırımları ve hedeflerini anlattı.


LÜLEBURGAZ'A 600 MİLYON AVRO


Türkiye'nin dinamizmi ve potansiyeline güvendiklerini söyleyen Guidi, "Türkiye'de sadece ilaç temin etmiyoruz, aynı zamanda üretim ve ihracat gerçekleştiriyoruz. Başta Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya, Portekiz, Japonya gibi ülkeler ve Ortadoğu olmak üzere, 46 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2009 yılında Lüleburgaz fabrikasını satın aldık ve bugüne kadar bu tesisimize 600 milyon avrodan fazla yatırım yaptık” diye konuştu.


TÜRKİYE'DEN 46 ÜLKEYE İHRACAT


46 ülkeye ihracatın yanı sıra Sanofi Türkiye'nin, aynı zamanda Ortadoğu yönetim merkezi olduğunu da anlatan Guidi, Sanayi Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi sertifikası olan ilk çok uluslu firma olduklarını da kaydetti.


Ar-Ge projesine 193 milyon lira


Dünya çapında 110 binden fazla çalışanı ile 170 ülkede tedavi çözümleri sunan Sanofi, üretiminin yüzde 13'ünü ihraç ediyor. Firmanın Sanofi Lüleburgaz Üretim Tesisleri ise, Türkiye'nin 20 ülkeden GMP onaylı tek üretim tesisi olarak Türkiye'nin ilaç ihracatındaki rolünü daha da güçlendiriyor. Şirket aynı zaman son 5 yıl içinde ülkemizde 193 milyon TL AR-GE yatırımı yaptı.


SGK'da diyabet harcaması %23


Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en kronik hastalıklarından olan diyabetin ülkemize yıllık maliyeti 10 milyar TL. Diyabet SGK harcamalarının ise %23'ünü oluşturuyor. Türkiye'de 7 milyon diyabet hastasının bulunduğunu ve çoğunun bundan habersiz olduğunu da hatırlatalım.




Yeni Şafak


Geri Dön