20 / 04 / 2024

Saraybosna İsa Bey Hamamı 20 Mayıs'ta açılacak!

Saraybosna İsa Bey Hamamı 20 Mayıs'ta açılacak!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da 15. yüzyılda yapılan Osmanlı eseri İsa Bey Hamamı'nın restorasyonunu tamamladı.



Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce, Osmanlı vakıf eserlerinin yer aldığı Balkanlar coğrafyasında restorasyonu tamamlanan ilk eser olma özelliği taşıyan Saraybosna'daki İsa Bey Hamamı'nın resmi açılışı 20 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Açılışın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılması bekleniyor.  


Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan İsa Bey Hamamı, Üsküp-Bosna Sancaktarı İsa Bey tarafından 15. yüzyılda yaptırıldı. Eski hamam ilk kez 1462 yılında İsa Bey İsakovic'in vakıfnamesinde yer aldı. Hamam, 15. yüzyılda Saraybosna şehrini maddi ve manevi anlamda merkez haline getiren yapılardan birisi olarak dikkati çekti. Zaman içinde yıkılan eski hamamın yerine 1890'da yeni bir yapı inşa edildi.


Türk kültürünün korunması ve yaşatılması için İsa Bey Hamamı'nın aslına uygun olarak bakım, onarım, restorasyon ve konservasyonunun yapılması konusunda 9 Aralık 2011'de Bosna-Hersek İslam Birliği Saraybosna Vakıflar Müdürlüğü ile Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı. İsa Bey Hamamı'nın restorasyonu ihalesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yapıldı ve sonucunda işin yüklenicisi Er-Bu İnşaat Ticaret AŞ ile idare arasında 7 Mart 2013'te sözleşme imzalanarak, restorasyon çalışmalarına başlandı.


Restorasyon çalışmaları esnasında yarı yıkık vaziyette bulunan hamamın beden duvarları tamamlandı, özgün kısımlarda sağlamlaştırma yapıldı, hamamın kubbe ve tonozları korunarak üst örtüsü tamamen değiştirildi. Yapının kapı pencere doğramaları, döşemeler, cephe süslemeleri, çatı dekoratif elemanları tamamen yenilendi, elektrik ve makine tesisatı yeniden yapıldı. Hamamın dışında kalan ve yarı yıkık vaziyette bulunan bölümleri ayağa kaldırıldı.


Hamam, 2 trilyon 652 bin 117 liraya restore edildi. 



- "Foça Alaca Camisi de restorasyon kapsamında"

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı'nın Balkanlar coğrafyasındaki vakıf eseri İsa Bey Hamamı'nın, 20 Mayıs Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmasının beklendiğini bildirdi.


Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün hamamı Hazine'den hiçbir katkı almadan öz kaynaklarıyla restore ettirdiğini vurgulayan Ertem, ihalenin ve kontrolünün genel müdürlükçe gerçekleştirildiğini anlattı.


Ertem, "İsa Bey Hamamı, Osmanlı coğrafyasında kapsamlı restorasyonu tamamlanan ilk vakıf eserdir" dedi.


Türkiye sınırları dışında kalan vakıf olarak inşa edilen eserlere de tek tek ulaştıklarını belirten Ertem, "Vakıflar Genel Müdürlüğü, envanter çalışmaları sonucunda durum tespiti yaparak, ihtiyacı olan vakıf eserlerini ilgili ülkelerle yapılan protokollerle restore etmektedir" diye konuştu.


Adnan Ertem, İsa Bey Hamamı'nın, Bosna'daki tek restorasyon çalışmaları olmadığını ifade ederek, savaş sırasında tamamen yıkılan Foça Alaca Camisi'nin de restorasyon kapsamında bulunduğunu kaydetti.


AA


Geri Dön