26 / 04 / 2024

Şarık Tara kimdir?

Şarık Tara kimdir?

Enka Şirketler Grubu Onursal Başkanı Şarık Tara kimdir? Şarık Tara Enka Şirketler Grubunu ne zaman kurdu? İşte Enka Şirketler Grubu Onursal Başkanı Şarık Tara'nın biyografisi...



Şarık Tara kimdir?

Şarık Tara, 22 Nisan 1930, Üsküp doğumlu. Annesi Erenköy Kız Lisesi'nde okumuş, dönemin şartları uygun olmadığından tıp tahsili yapmamış, ancak yüksek kültürlü bir kimse olan Mahmure hanımdır. Anne tarafından I. Murat'ın öncü kuvvet komutanı ve Yıldırım Bayezid tarafından Üsküp ve Kosova bölgesini idareye tayin edilmiş olan Yiğit Bey'in torunudur.


Yahya Kemal ile de torun çocukları olmaları nedeniyle aralarında akrabalık bağı bulunan Şarık Tara'nın babası Fevzi Bey ise, bilindiği kadarı ile son üç kuşağı esnaflık yapan Karadağ kökenli Hacıhamziç (Tara'nın dedesi İbrahim Bey'in babası Hamza Bey'den dolayı bu isimle anılırlar-Tara soyadı ise Karadağ'daki Tara Dağı ve Tara Nehri'nden gelmektedir) ailesindendir.


Fevzi Tara, Üsküp, Beyrut ve Belgrad'da tahsil yapmış bir avukattır. Sancak ve güney Yugoslavya müslümanlarının Yugoslavya Kralı nezdinde temsilciliğini de yapan babası Manastır'da avukatlık stajını yaparken annesi ile tanışmışlardır.


1942 yılında Üsküp Başkonsolosu Reşat Karabuda'nın yardımıyla önce kendisi İstanbul'a gelen ve yengesi Seniha hanımın yanında kalan Şarık Tara'nın ailesi, 1944 yılında geldi.


Şarık Tara, Türkiye’de orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1954 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi'nden mezun olmuştur. 


Mezuniyetinden sonra 1957 yılında kızkardeşi Vildan Gülçelik'in kocası (daha sonra bir uçak kazasında vefat eden eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kollektif Şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başlamıştır. Enişte ve kayınbirader sözcüklerinin ilk hecelerinden oluşan bir isim olan ENKA Kollektif Şirketi daha sonra Anonim Şirket'e, 1972'de de ENKA Holding A.Ş.’ye dönüşmüştür. Şarık Tara, bünyesinde çok sayıda şirketin yer aldığı ENKA Holding Yatırım Anonim Şirketi’nin halen Fahri (Onursal) Başkanlığını yapmaktadır.


Enka Şirketler Grubu Onursal Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Şarık Tara, bugün İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde açıklanan bilgilere göre “Vergi rekortmenleri ilk 100” listesinde yer alıyor.



Vergi rekortmeni inşaatçılar!
Şarık Tara'nın serveti 2.3 milyar dolar!
Dünyanın en zenginleri listesinde Şarık Tara 546'ıncı, Ali Ağaoğlu 601'inci sırada!
Şarık Tara'nın 2.3 milyar doları, Ali Ağaoğlu'nun 2.1 milyar doları var!



Geri Dön