28 / 03 / 2024

Sarıyer'de imar planı değişikliği!

Sarıyer'de imar planı değişikliği!

İBB Meclisi, Sarıyer ilçesi İstinye Mahallesi'ndeki arazinin imar planını "Sarıyer Geri Görünüm ve Etkileme Bölgesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları"na göre değiştirdi.



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Sarıyer ilçesi İstinye Mahallesi'nde 391 ada, 30 parsel üzerinde yer alan 127 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin korunması için imar planını "Sarıyer Geri Görünüm ve Etkileme Bölgesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları"na göre değiştirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, mülkiyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü'ne ait 126 bin 984 metrekare büyüklüğündeki arazi üzerinde 3 tenis kortu, Yaban Hayvanları Müzesi, 3 trap-skeet atış poligonu, makine tesisatı, misafirhane binası, havalı silahlar, atış poligonu ile lokal ve idari binalar bulunuyor.

Kullanım hakkı İstanbul Avcılık ve Atıcılık Spor Kulübü'ne ait olan arazi 49 yıllığına kulübe devredilmişti. 21 Ocak 2016'da arazinin mevcut planlarının değiştirilmiş, plan için değişiklik teklifleri İBB Meclisi'nde gündeme gelmişti. 

İnşaat izni verildi

12 Ocak 2018 tarihinde Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edilen Koruma Amaçlı Nizam İmar Planı (KANİP) tadilatı "Onama sınırı içerisindeki fonksiyon kentsel ve bölgesel büyük spor alanlardır. Bu alanlarda spor akademisi, spor eğitim tesisi ve spor hastanesi yapılabilir. Emsal yapılama şartı 0,50'yi aşmayacaktır" denilerek inşaat izni verildi.

Plan uygun bulunmadı

İstanbul 3 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından "spor akademisi, spor eğitim tesisi, spor hastanesi gibi fonksiyonlar, 'Planlı Alanlar Tıp İmar Yönetmeliği Sosyal ve Kültürel Altyapı Alanları' başlıklı spor ve oyun alanları maddesinde spor alanlarında yapılabilecek fonksiyonları kapsamadığından ve yoğunluk artırıcı olduğundan" plan değişikliği teklifi uygun görüldü.

Meclis gündeminde

İtiraz ve değerlendirmeler, İBB Plan Müdürlüğü tarafından rapor haline getirildi. İmar ve Bayındırlık ile Gençlik ve Spor Komisyonu'na getirilen değerlendirmeler Meclis gündeminde ele alındı.

Her iki komisyon da durumu, "Sarıyer İlçesi İstinye Mahallesi 391 ada 30 parsele ilişkin 12 Ocak 2018 tarihli 1/5000 ölçekli KANİP değişikliğine itirazlar incelenmiş olup, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Dairesi Başkanlığı'nın itirazı ve diğer itirazlar doğrultusunda 11 Haziran 2003 tarihli 1/5000 ölçekli 'Sarıyer Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na dönülmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür." değerlendirmesinde bularak İBB Meclisi'ne gönderildi.

AK Parti ve CHP'li meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edilen rapor, Meclis'tan geçti. 

Yeni karara göre, arazi yapılaşmaya açılamayacak, mevcut tesisler ve sahip olduğu yeşil alan ile korunacak.


Geri Dön