25 / 04 / 2024

Sarkis'in 'Altın İskele'si açıldı!

Sarkis'in 'Altın İskele'si açıldı!

Sarkis, Valide-i Atik Külliyesi'nde İskele adını verdiği yerleştirmesininin açılışını gerçekleştirdi



ÇAĞDAŞ sanatın en önemli isimlerinden Sarkis, önceki gün Üsküdar'da bulunan ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne tahsis edilen tarihi Valide-i Atik Külliyesi'nde Altın İskele adını verdiği yerleştirmesininin açılışını gerçekleştirdi. Atıl haldeki külliye restore edilinceye dek burada sergilenecek olan eser, Mimar Sinan'a ait yapının önemine dikkat çekme amacı taşıyor.

24 ayar altınla kaplı eser, bir odayı tamamen kaplayan, iki merdivenden oluşan bir altından bir iskele. Sarkis eserinin altın değerindeki bu kıymetli yapıya bir saygı duruşu olduğunu ve altın kadar kıymetli bu yapıyı ancak altından bir iskelenin ayakta tutabileceğini belirtti.

Yerleştirmenin açılışı da hayli renkliydi: İtalyan çellist ve şef Andres Rodrigo Lopez çello konseri verdi. Külliyede yalnızca Altın İskele'mn bulunduğu oda ışıklandırılırken sanatseverlere kalan kısımları gaz lambaları eşliğinde gezdi.

İLK AKIL HASTANESİ

Atik Valide Külliyesi, Sultan III. Murad'ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından 1570-1579 yıllarında yaptırılan çok amaçlı bir yapı. Külliyenin önemli parçalarından olan Darüşşifa, 1870'ler-de istanbul'da başgösteren kolera salgını sırasında önemli bir rol üstlendikten sonra, Mazhar Osman'ın başhekimliğinde Osmanlı döneminin ilk akıl hastahanesi olarak hizmet vermiş. 1935'te tütün bakım atölyesi olarak kullanıldıktan sonra cezaevine çevrilmiş

Çetin Altan, Nâzım Hikmet, Yılmaz Güney, Necip Fazıl Kısa-kürek, Nihat Atsız, Can Yücel, Rıfat Ilgaz gibi isimlerin burada kaldığı biliniyor. Külliye 2003'te Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne tahsis edildi.
Sabah


Geri Dön