24 / 04 / 2024

Satılan gayrimenkulde hak iddia edilebilir mi?

Satılan gayrimenkulde hak iddia edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Babamlara arsa miras kalmıştı, bina yaptılar, Sonra iki dairelerini satıp ayrıldı, yeni malikler daireleri aldı. Şimdi burası yıkılıp yeniden yapılacak. Dairelerini satanlar şimdi bu yeni binadan hakları olduğunu söylüyor. Hakları var mı? ' sorusunu yanıtladı.



 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babamlar dört kardeş. Onlara bir arsa miras kalmıştı, her birinin payı 4/16. Üzerine bina yaptılar, her biri bir daire aldı. Sonra iki kardeş kendi dairelerini satıp ayrıldı, yeni malikler daireleri aldı.

Şimdi burayı yıkıp yeniden yapma durumu söz konusu ama dairelerini satan iki kardeş şimdi bu yeni binadan hakları olduğunu ileri sürüyor. Onların buna hakkı var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 

Satılan gayrimenkulde hak iddia edilebilir mi?


Babamlar dört kardeş. Onlara bir arsa miras kalmıştı, her birinin payı 4/16. Üzerine bina yaptılar, her biri bir daire aldı. Sonra iki kardeş kendi dairelerini satıp ayrıldı, yeni malikler daireleri aldı.

Şimdi burayı yıkıp yeniden yapma durumu söz konusu ama dairelerini satan iki kardeş şimdi bu yeni binadan hakları olduğunu ileri sürüyor. Onların buna hakkı var mı? ● İ.D.

★ ★ ★ ★ ★

Bu soruya yanıt verebilmek için, dairelerini satan iki kardeşin, satış olarak ne işlemi yaptıklarını bilmek lazım. Zira dört kardeş, miras kalan arsanın paylı mülkiyete çevrilmiş olması durumunda kendilerine ait hisseyi sattılarsa artık bu yerde hakları kalmadı.

Bundan sonra yapılacak binada da hakları olmayacağı için bir talepleri bulunmayacak. Ancak satış yaptıkları iki kişiye hisselerini satmak yerine tapuda böyle bir devir yapmadan sadece daireleri teslim sureti ile satış yaptılarsa halen o gayrimenkul üzerinde hakları vardır.

Şimdi bir soru olarak şu gelebilir. Öyle tapuda devir yapılmadan, bir daireyi teslim sureti ile satış olur mu? Hukuken olmaması gerekir, bizler hiçbir zaman bunu tavsiye etmeyiz ama ne yazık ki tatbikatta çok görülen bir şeydir. Özellikle proje dışı kaçak yapılan daireler bu şekilde satılmaktadır.

Satış yaparken tapuya gidilmemekte, taraflar düz beyaz kağıda yazdıkları birkaç maddeyi imzalayıp, iki imza ile her şey olur diyerek kabul etmektedirler ki hukuken hiçbir geçerliliği yoktur.


Geri Dön