23 / 04 / 2024

Satılık konut ilan fiyatları en çok hangi ilde arttı?

Satılık konut ilan fiyatları en çok hangi ilde arttı?

BETAM’ın sahibindencom verileri ile hazırladığı “Konut Piyasası Görünümü” raporunun 5'incisi açıklandı. Rapor tekrar başlatılan tam kapanma önlemlerinin etkisiyle, kiralık konut piyasasında fiyatların yükseldiğini ve kiralık konutlara talebin azaldığını işaret ediyor. 



BETAM’ın sahibindencom verileri ile hazırladığı “Konut Piyasası Görünümü” raporunun 5'incisi açıklandı. Rapor tekrar başlatılan tam kapanma önlemlerinin etkisiyle, kiralık konut piyasasında fiyatların yükseldiğini ve kiralık konutlara talebin azaldığını işaret ediyor. 

2020 Nisan'a göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatları ise yıllık yüzde 38,4 artış gösterdi ve 3 bin 829 TL oldu. Satılık konut ilan metrekare cari fiyatları yıllık olarak İstanbul’da yüzde 31,7, Ankara’da yüzde 37,5 ve İzmir’de yüzde 36,5 artış gösterdi. Böylece, ortalama satılık konut metrekare fiyatları İstanbul’da 5 bin 104 TL, Ankara’da 2 bin 637 TL, İzmir’de ise 4 bin 571 TL olarak kaydedildi. Bununla beraber ucuz ve lüks konutların satılık ilan metrekare fiyatlarındaki yükseliş sürdü, satılık konut ortalama metrekare fiyatı ucuz konutlarda 2 bin 73 TL’ye, lüks konutlarda ise 11 bin 684 TL’ye ulaştı. Enflasyondan arındırılmış satış fiyatları da ülke genelinde ve üç büyük şehirde yükselmeyi sürdürdü. 

Satılık konut ilan fiyatları en çok hangi ilde arttı?

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık kira artış oranı Nisan ayında yüzde 18 olarak gerçekleşirken, 2020 Nisan'da 14,5 TL olan ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı Nisan 2021'de 17,1 TL'ye çıktı. Yıllık kira değişim oranı İstanbul'da yüzde 26, Ankara'da yüzde 14,3 ve İzmir'de yüzde 17,7 olarak kaydedildi. Bu gelişmelerin sonucunda Nisan'da ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 25 TL, Ankara’da 12,4 TL, İzmir'de ise 18,2 TL olarak gerçekleşti. Enflasyondan arındırılmış reel kira fiyatları da  Ankara  hariç artışlarını sürdürdü. Gayrimenkul alıcı ve satıcılarıyla emlak profesyonellerine yol göstermek için düzenlenen rapor; sahibindencom’un Emlak kategorisindeki veri havuzunun analiz edilerek ve bulunan istatistiki veriler üzerinden, BETAM uzmanlarının yorumları dahilinde yapılan araştırmaları kapsıyor ve platform aracılığıyla kullanıcılara sunuluyor. 

Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki artan talep fiyatları etkiledi

Rapora göre geçen yılın aynı döneminde 2 bin 767,6 TL olan Türkiye geneli ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatı 2021 Nisan'da 3 bin 829,9 TL oldu. Satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artış, yüzde 67.1 ile Aydın, yüzde 60.8 ile Mardin, yüzde 56.2 ile Diyarbakır, yüzde 54.8 ile Şanlıurfa ve yüzde 53.1 ile Muğla'da kaydedildi. Nisan 2021'de TÜFE'deki aylık artış oranı yaklaşık yüzde 1,7 olarak gerçekleşirken, satılık konut ilan fiyatlarındaki aylık artış oranının yüzde 3,7’ye çıkmasıyla satılık konut ilan myüzde fiyat endeksiyle TÜFE arasındaki fark da kapanmayı sürdürdü. İstanbul’daki satılık ev fiyatlarının henüz TÜFE seviyesine çıkamamış olması ön plana çıktı. Üç büyük şehirdeki rakamlara bakıldığında, satılık konut ilan fiyatlarındaki toplam artışla TÜFE’deki toplam artış arasındaki fark Ankara’da yüzde 4,3 ve İzmir’de yüzde 2,7 olurken, İstanbul’da ise yüzde -13,9 değerinde kaydedildi. 

Satılık konut ilan fiyatları en çok hangi ilde arttı?

Satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranı Nisan 2020'de yüzde 2,3 seviyesindeyken, 2021 Nisan'da yüzde 4,1’e ulaştı. Satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranındaki aylık değişimlere bakıldığında; oranın, Mart'ta yüzde 5,6 civarındayken, Nisan'da yüzde 4,1’e gerilediği belirlendi. Düşük faiz oranlı konut kredi desteğinin başladığı Haziran'dan itibaren konut satışlarının artmasıyla beraber kapatılan satılık ilan süresindeki düşüş keskin oldu. Konut piyasasındaki canlılığı ölçmek amacıyla kullanılan ilan yaşına bakıldığında, ortalama kapatılan ilan yaşı Nisan ayında geçen yıla göre 11,2 gün kısaldı. Üç büyük şehrin Nisan verilerine göre Ankara’da ve İstanbul’da satılık konut için kapatılan ilan süresi aynı olurken, İzmir’de kapatılan ilan yaşı önceki aylarda olduğu gibi yine yükseldi. 

Satılık konut ilan fiyatları en çok hangi ilde arttı?

Lüks ve ucuz konut fiyatlarındaki değişim ayrışmaya devam ediyor

Bir önceki aya göre lüks konut ilan fiyatlarında yüzde 5,9, TÜFE’de ise yüzde 1,7 artış görülerek lüks ev fiyatlarındaki yükseliş Nisan 2021'de daha belirgin gerçekleşti. Ucuz konut cari satış fiyatı ise yüzde 2,9 oranında artış gösterdi. Satılan ev sayısının satılık ilan sayısına oranında her iki konut piyasasında Mart'a göre gerileme yaşandı. Ucuz konutların satış oranı önceki aya göre yüzde 5,2’den yüzde 3,6’ya, lüks konutların satış oranı ise yüzde 4,4’ten yüzde 3,1’e geriledi. Nisan 2021'de önceki aya göre lüks konut ilan yaşı 2,1 gün yükselirken, ucuz konutların ortalama ilan yaşı ise belirgin bir değişmedi.

Yıllık kira artış oranı önceki aya göre düştü

Ortalama kiralık ilan metrekare fiyatları Mart'ın aksine Nisan'da geriledi. Bu dönemde yıllık kira artış oranı önceki aya göre 2,9 puan düşerek yüzde  18,1’e oldu. En yüksek yıllık kira artışı yüzde 46,7 ile Diyarbakır, yüzde 44,4 ile Şanlıurfa, yüzde 42,7 ile Mersin, yüzde 40,7 ile Tekirdağ ve yüzde 34,6 ile Kahramanmaraş’ta kaydedildi. 2020 Nisan ayında 14,5 TL olan kiralık ilan metrekare değeri Nisan 2021'de 17,1 TL olarak kaydedildi.

Satılık konut ilan fiyatları en çok hangi ilde arttı?

Nisan ayında kiralık konut talebi azalmaya başladı

Kiralanan ev sayısının toplam ilan sayısına oranında Mart ayında görülen belirgin artış Nisan'da artışını koruyamadı ve önceki aya göre yüzde 4,2 puan gerileyerek yüzde 15,9 olarak gerçekleşti.

Üç büyük şehirdeki kapatılan ilan yaşı oranı geçtiğimiz yıla benzer şekilde olurken, diğer büyükşehirlerdeki kapatılan ilan yaşındaki yıllık değişimlerde farklılıklar görüldü. 2020'nin aynı dönemine göre Nisan ayında kapatılan ilan yaşının en çok arttığı şehir ortalama 13.1 gün ile Eskişehir olurken, ilan yaşının en çok azaldığı büyükşehir 3.8 gün ile Samsun olarak kaydedildi.

Satılık konut ilan fiyatları en çok hangi ilde arttı?

sahibindencom Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Konut Piyasası Görünümü raporumuzun beşincisi pandemi önlemlerinin yeniden sıkılaşmasının konut piyasası üzerindeki etkisine işaret ediyor. Önlemler sayesinde yeniden güvenli bir yaşam ve ekonomik faaliyetler için gerekli ortamın çok kısa sürede sağlanacağını ve yakın gelecekte bir canlanma tecrübe edileceğini öngörüyoruz. Raporun alım ve satım kararlarını zorunlu olarak ertelemek durumunda kalan kurum ve kişilere, şeffaf ve güvenilir bir bilgi kaynağı olarak destek olacağına inanıyoruz” dedi.

Hangi ilde kiralar 75 bin TL’ye kadar çıktı?

Kovid-19'la hangi ilçede kiralar çıldırdı?

En çok hangi ilçede ev fiyatları arttı?


Geri Dön