29 / 03 / 2024

Satışların yüzde 61’i bitmemiş konut projelerinden yapıldı!

Satışların yüzde 61’i bitmemiş konut projelerinden yapıldı!

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Şubat 2019 sonuçları açıklandı.Rapora göre, satışların yüzde 39’u bitmiş, yüzde 61’i bitmemiş  konut projelerinden yapıldı...



‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Şubat 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, satışların yüzde 39’unun bitmiş, yüzde 61’inin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı Şubat ayında, banka kredisi kullanım oranı bir önceki aya göre 3 puan arttı. Şubat ayında fiyat artışı ise bir önceki aya göre 0.11, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.62 oranında gerçekleşti. 

Satışların yüzde 61’i bitmemiş konut projelerinden yapıldı!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Şubat ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Aralık ayında yüzde 4’e düşen banka kredisi kullanım oranının, Ocak ayında yüzde 10’a, Şubat ayında da yüzde 13’e yükselmesi, faiz oranlarının inmesiyle birlikte banka kredisi kullanımında yılın ilk ayında başlayan hareketlliliğin sürdüğünü gösteriyor. Ayrıca 2018’in son ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 18’lik kısmı yabancı yatırımcılara yapılmıştı. Bu oranın Ocak ayında yüzde 7’ye, Şubat ayında da yüzde 4’e gerilediğini görüyoruz. Ancak yatırım açısından cazip fırsatlar sunan ülkemizde, yabancı yatırımcılara satışın önümüzdeki aylarda artacağına inanıyoruz” dedi.

Satışların yüzde 61’i bitmemiş konut projelerinden yapıldı!

REIDIN Genel Müdür’ü Alp Çapa ise Şubat ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.11, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.62 oranında artış gerçekleşti. 2019 yılının Şubat ayında satışlarda banka kredisi kullanım oranı yüzde 13 düzeyinde gerçekleşmiş olup, son 6 ayın ortalamasının 1 puan üzerine çıktı. Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi durumunda satışlardaki banka kullanım oranının yükseleceğini söylemek mümkün. Şubat ayında yabancı yatırımcıya gerçekleştirilen satışlar ise yüzde 4 oranında gerçekleşti ve bu oranın son 6 aylık ortalamanın (yüzde 12) altında kaldı.”

Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 0,11

Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.11, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.62 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 84.10 oranında nominal artış gerçekleşti.

Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Şubat ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.55oranında azalış; 2+1 konut tipinde yüzde 0.11 oranında artış, 3+1 konut tipinde yüzde 0.53 oranında artış ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.19 oranında azalış yaşandı.

Yabancılara satılan konutların yüzde 53’ü 1+1

Şubat ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 4’lük (son 6 aylık ortalama yüzde 12) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 53 oranında 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Kredi kullanımı 3 puan yükseldi

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Şubat ayında peşinat kullanım oranı yüzde 49, banka kredisi kullanım oranı yüzde 13 ve senet kullanım oranı yüzde 38 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Yılın ilk ayında peşinat kullanımı yüzde 52, senet kullanımı yüzde 38, banka kredisi kullanımı ise yüzde 10 oranında gerçekleşmişti.

Stok erime hızı yüzde 3.2

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Şubat ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda yüzde 3.2 oranında erime gözlendi. Şubat ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 39’u bitmiş, yüzde 61’i bitmemiş konut stoklarından oluştu.


Geri Dön