26 / 04 / 2024

SATSO'dan kentsel dönüşüm önerisi!

SATSO'dan kentsel dönüşüm önerisi!

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, (SATSO) Ekim ayı olağan meclis toplantısında kentsel dönüşüm ile ilgili konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün, kentsel dönüşüme parsel bazında başlanması gerektiğini vurguladı...



Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Ekim ayı olağan meclis toplantısında kentsel dönüşüm konusu işlendi.

SATSO dan kentsel dönüşüm önerisi!

Konu ile ilgili 18. Meslek Komitesi Başkanı İlker Ergül, depremde hasar almış binalarla ilgili değerlendirmesinde, “1999 depreminden bu yana çok büyük bir deprem yaşamadık. Depremden sonraki süreçte yapılan yapılar yeni bir yönetmeliğe uygun olarak yapılmaya başlandı. Sakarya’nın kendi içerisinde yapması gereken özel bir çalışma var. 99 depreminde hasar almış ancak ayakta kalmayı bu yapılardan kurtulması ve bir çözüm bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda kentsel dönüşüm yasası çıkarıldı. Bu konu belediyelerin elini güçlendirmek içindir.  Ancak kentsel dönüşüm yasası şehrimizde iyi bir şekilde uygulanmalı. Alan bazında yapılan kentsel dönüşümler olumlu bir sonuç vermez çünkü eski imarımız 5 katlı yeni imarımız 3 katlıdır. Bu yüzden kentsel dönüşüm uygulaması ilerleyemiyor. Bina bazın kentsel dönüşüm yapılabilir. Devletin bu konuda destekleri de var. Ancak 5 katlı yerine 3 katlı yapılması maddi açıdan insanları tatmin etmiyor. Yıkılarak yeni yönetmeliğe uygun aynı katlı fore kazıklı yine 5 katlı bina imarı verilebilir. Ancak gerekli dayanıklı temel sistemleri üzerine depreme dayanıklı bina yapılacak şekilde imar verilerek bu sorunun da üstesinden gelinebilir. “ dedi.

SATSO dan kentsel dönüşüm önerisi!

Medya Haber’in internet sitesinde yer alan habere göre, kentsel dönüşüme parsel bazlı öneri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün ise Kentsel Dönüşümle ilgili, “Depremi yaşayalı 20 yıl olmasına rağmen, inşaat mühendisi olmam sebebiyle şehir merkezinde girmediğim ve aileme de ‘sakın girmeyin’ dediğim birçok bina var. Az hasarlı, orta hasarlı denilerek güçlendirme yapıldığı gözüken birçok bina tehlike oluşturuyor. Adapazarı Belediye Başkanımıza Allah kolaylık versin. İşi çok zor bu kentsel dönüşüm konusunda. Çünkü alan bazında kentsel dönüşüm yapmak çok zor gözüküyor. Alan bazında yapmayı beklersek 20 sene daha bekleriz parsel bazında başlamak lazım. Hiç değilse parsel bazında bina bazında yapılabilir. Kadıköy parsel parsel bina bazında kentsel dönüşümü gerçekleştirdi. Adapazarı merkezde özellikle belli mahallelerde kentsel dönüşüm özellikle yapılmalı. SATSO olarak ne destek vermek gerekiyorsa verelim. Adapazarı Belediye Başkanımızın gerçekten bu konuda samimi bir şekilde iyi niyetle bu konu çalıştığını biliyorum.” ifadelerinde bulundu.

Başkan Yardımcısı Gün ayrıca planlı bir kentsel dönüşüm ile birlikte sanayi çarşılarının da rehabilite edilmesi gerektiğini bu konuda yapılan çalışmaları desteklediklerinin altını çizdi.
 

 


Geri Dön