16 / 04 / 2024

Sebastapolis Antik Kenti için Tokat Sulusaray ilçesi taşınacak!

Sebastapolis Antik Kenti için Tokat Sulusaray ilçesi taşınacak!

Tokat'ta Sebastapolis Antik Kenti üzerinde kurulu bulunan ve merkez nüfusu 3 bin 500 olan Sulusaray ilçesinin, ören yerinin gün yüzüne çıkarılması için başka yere taşınması planlanıyor.



Sebastapolis Antik Kenti, Tokat’ın Sulusaray ilçesinin altında bulunuyor. Antik kentin gün yüzüne çıkarılması için Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Müze Müdürlüğü’nün iş birliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdaresi’nin desteğiyle kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmalarının 30-40 yıl sürebileceği bildirildi. Üç medeniyete ev sahipliği yapan antik kent nedeniyle ilçenin başka bir yere taşınması gündemde.


Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol, antik kentte başlayan kazı çalışmalarının 3 yıldır devam ettiğini, alanda kamu çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Demirkol, antik kentin üzerinde yer alan ilçeyi Tokat karayolunda TOKİ'ye ayrılan 500 dönümlük alana taşımak istediklerini ifade etti.  TOKİ  tarafından 500 dönümlük alana kültürel dokuya uygun evler yapılması gerektiğini ifade etti.


Sebastapolis Antik Kenti


Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan Sebastapolis Antik Kenti'nin, M.Ö. 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor. Roma İmparatoru Trajan zamanında, M.S. 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği kaydedilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu bildiriliyor.


 TOKİ Haber


Geri Dön