24 / 04 / 2024

Sebepsiz zenginleşme davalarında zamanaşımı!

Sebepsiz zenginleşme davalarında zamanaşımı!

Sebepsiz zenginleşme, bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşmeye deniyor. Bu nedenle alacak davası açılabiliyor. Peki, sebepsiz zenginleşme davalarında zamanaşımı süresi kaç sene?



Sebepsiz zenginleşme davalarında zamanaşımı!

Sebepsiz zenginleşme, bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşmeye deniyor. Bu gibi durumlarda sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacak davası açılabiliyor.


Sebepsiz zenginleşen, zenginleşmenin geri istenmesi sırasında elinden çıkmış olduğunu ispat ettiği kısmın dışında kalanı geri vermekle yükümlü oluyor.


Zenginleşen, zenginleşmeyi iyiniyetli olmaksızın elden çıkarmışsa veya elden çıkarırken ileride geri vermek zorunda kalabileceğini hesaba katması gerekiyorsa, zenginleşmenin tamamını geri vermekle yükümlü oluyor.


Peki, sebepsiz zenginleşme davası ne zaman açılır? Sebepsiz zenginleşme davalarında zamanaşımı süresi kaç sene?


Sebepsiz zenginleşme davalarında zamanaşımı süresi:

Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.


Zenginleşme, zenginleşenin bir alacak hakkı kazanması suretiyle gerçekleşmişse diğer taraf, istem hakkı zamanaşımına uğramış olsa bile, her zaman bu borcunu ifadan kaçınabilir.



Sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön