15 / 05 / 2024

Seçim sonrası bu ödemelere peş peşe gelecek zam oranları belli oluyor!

Seçim sonrası bu ödemelere peş peşe gelecek zam oranları belli oluyor!

Temmuza az bir zaman kala asgari ücret, memur, emekli aylıklarına yapılacak olan ara zamlar sorgulanmaya başlandı. Asgari ücrette rakam belli olurken, tüm ihtimaller de tek tek hesaplandı. Uzmanlar yüzde 20, 25, 30, 35, 40, 47'lik zam tablosunu paylaştı.



Asgari ücrete ara zam sinyali verilmesi milyonlarca insanı heyecanlandırdı. Yalnızca asgari ücretlileri değil işsizlik aylığı, iş göremezlik ödemesi ve staj ücreti gibi ödemeleri alan vatandaşları da yakından ilgilendiren ara zamda enflasyon belirleyici faktör olacak. Özellikle 2023’ün ilk yarısındaki enflasyon oranları göz önüne alınırken, bir refah payı da ilave edilecek.

İşçiler için hesabı yapılacak aylık asgari geçim miktarı da yeni ücret belirlenirken ele alınacak kriterler arasında olacak.

NE ZAMAN BELİRLENECEK?

Temmuz zammı konusunda kararı işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden meydan gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu verecek. Yeni ücret 1 Temmuz tarihi itibarıyla yıl sonuna kadar geçerli olacak şekilde belirlenecek. Bu kapsamda, haziran ayı sonunda ya da temmuz başında çalışmalar yapılacak.

 Seçim sonrası bu ödemelere peş peşe gelecek zam oranları belli oluyor!

4 AYRI ORAN GÜNDEMDE

Asgari ücrete ocak-haziran döneminde oluşan enflasyon yansıtılırsa, tahmine göre halen 8 bin 506 lira 80 kuruş olan net asgari ücret 10 bin 329 lira 80 kuruşa çıkacak.

Eğer refah payı da ilave edilirse, böylece zam yüzde 25, yüzde 30 ya da 35'i bulabilecek. Yüzde 25 bir zam olması durumunda net asgari ücret 10 bin 633 liraya çıkacak.

2022 yılı temmuz ayındaki gibi yüzde 30'luk bir ara artış olursa, net asgari ücret 11 bin 58 liraya yükselecek. Yüzde 35 oranında bir yükseliş olursa, net asgari ücreti 11 bin 484 liraya taşıyacak.

İşte detaylar...


Geri Dön