18 / 04 / 2024

Seçimkondulara valilik engeli

Seçimkondulara valilik engeli

Adana Valisi İlhan Atış, kentte yerel seçim öncesi gecekondulaşmanın arttığını belirterek seçimkondulara karşı polis ekipleri ve belediye görevlilerinin birlikte çalıştığını söyledi.



Yerel seçimlere bir ay kala farklı mahallelerde kaçak yapılaşmanın arttığını, ancak valiliğin bu konuda 5 aydır çalışma yürüttüğünü belirten Vali Atış, inşaat yapacak herkesin ruhsat alması gerektiğini söyledi. Valilik adına İmar ve İskan Müdürlüğü ile polis ekiplerinin, Büyükşehir, Metropol Seyhan ve Yüreğir İlçe Belediyesi görevlileri ile birlikte kaçak yapılaşmaya karşı ortak çalışma yürüttüğünü kaydeden Atış, "Daha önce başladığımız işi bu günlerde sıklaştırdık. Bu konuda görevlendirdiğimiz kişilerle birlikte belediye personeli tespit çalışmalarına devam ediyor. Belediyeler, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32 ve 42'nci maddelerine göre işlem yapıyor. Bu durumda ruhsat alabilecekler, alıyor. Alamayacak olanlar yıkılacak. Ancak ne olursa olsun kanunlarımızı mutlaka uygulayacağız" dedi.

İnşaat malzemeleri karaborsada

Artan kaçak yapılaşma nedeniyle bazı inşaat malzemelerinin bulunamadığını belirten Vali Atış, "Seçim öncesi kaçak yapılaşma furya haline gelince inşaat malzemesi bulunamaz oldu. Hatta karaborsaya düşmüş durumda. Belediye başkanlarımız seçimlerden dolayı çok meşgul olduklarından dolayı ilgilenemedikleri düşünülebilir. Ancak görevli memurlar bu konuda çalışma yapmaya mecburdur. Hepsi bu konuda yemin ederek göreve başlıyorlar. Ancak son dönemde kaçak yapılaşma o kadar fazla ki, biz bu konuda çok çalışıyoruz. Kaçağın arttığının en iyi ispatı inşaat malzemelerinin karaborsaya düşmesinden zaten açıkça belli oluyor" diye konuştu.

Hareketlilik endişelendiriyor

Türkiye Yapım Müteahhitleri Federasyonu Başkanı İsmail Babacan ise, inşaat sektörünün, bir yandan projeli ve nitelikli konutlarda krizin baskısı altında ezilirken, diğer yandan seçim öncesi belediyelerin denetimi gevşetmesiyle küçük ve kaçak yapılaşmadan rahatsız olduğunu bildirdi. Krizin derinden vurduğu inşaat sektöründe kayıt dışı hareketliliğin söz konusu olduğunu vurgulayan Babacan, şunları söyledi:

"Şehir merkezlerinden pek görünmüyor ama, biz sektör mensuplarının yaşadığı bu hareketlilik,  Adana  ve Türkiye'nin diğer yerlerinde sürüyor. İnşaat malzemelerinin satışında hareketlilik yaşanıyor. Birkaç aydır devam eden denetimsizlik, bu hareketliliği getiriyor. Bu pozitif bir durum gibi görünse de, aslında değil. İmar uygulamalarından sorumlu ilçe belediyeleri, vatandaşı kayıt içine çekebilir. İlçe belediyeleri, kendilerindeki yetkileri minimumda tutarak, inşaat harçlarını düşürebilirler. Yine zemin etütlerinde, plan proje hazırlanmasında, ruhsatlandırmada ve denetimlerde, sosyal belediyecilik çerçevesinde yardımcı olabilirler. Vatandaşlara da bunu iyi anlatabilirsek, bu masrafların azaldığını hissederse, neden kaçak iş yapılsın? Şu anda kayıt dışı inşaatlarda hareketlilik yaşanırken, kayıt içi, planlı, projeli, ruhsatlı, profesyonel inşaatlarda, diğer sektörlerde bu hareketliliği göremiyoruz. İnşaat sektöründeki bu hareketlilik endişelendiriyor. Çünkü vatandaş yaptığı yuvasının zaman içinde başına yıkılmasıyla hayatının tehlikeye girebileceğini düşünmüyor."

Kaçak inşaata para cezası ve yıkım

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32'nci maddesine göre ruhsat alınmadan yapıya başlanması durumunda veya aykırı eklemeler yapılmasının tespit durumunda inşaatın durdurulmasına karar veriliyor. Ruhsata aykırı bina veya eklenti, belediye encümeni veya il idare kurulu kararından sonra belediye veya valilikçe yıktırılıyor. Yıkım ücreti ise inşaat sahibinden tahsil ediliyor. İmar Kanunu'nun 42'nci maddesine göre ise ruhsat almadan veya imara aykırı olarak inşaat başlatanlara yer satan veya hisse verenlere 500 TL'den 25 bin TL'ye kadar, ayrıca başlatılan inşaat sırasında gerekli tedbirleri almayanlara ise 500 TL'den 10 bin TL'ye kadar para cezası veriliyor.

Geri Dön