19 / 04 / 2024

Şehir hastanelerinin kiraları 1 yılda yüzde 62 arttı!

Şehir hastanelerinin kiraları 1 yılda yüzde 62 arttı!

Dövizli kira halka yasakken şehir hastanesi müteahhitlerine dolarla kira ödenmesi devletin kasasını etkiledi. Dolardaki artış sebebiyle hastane kira giderlerinde bir yılda yüzde 62, hizmet bedelinde yükü yüzde 47 artış yaşandı...



Müteahhitlerin işlettiği şehir hastanelerine döviz üzerinden kira ödendigi icin devletin kira hesapları karıştı. Hem dövizin yükselmesi hem de Kovid-19 salgınıyla beraber hasta sayısının artması nedeniyle sadece 7 ayda devletin kasasından çıkan kira parası yüzde 61.9, hizmet bedeli yükü de yüzde 47 arttı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Sağlık Bakanlığı'nın resmi verilerine bakıldığında, şehir hastanelerine geçen yılın ilk 7 ayında döviz karşılığı 1 milyar 881 milyon TL kira ödeyen Bakanlık, döviz kurundaki artış sebebiyle bu yılın ilk 7 ayında 3 milyar 47 milyon TL kira ödedi. Devletin hastane kirası giderlerinin yüzde 61.9 gibi olağanüstü düzeyde artması, dövizle kira ayrıcalığı sağlanması sebebiyle oldu. Eğer vatandaşa olduğu gibi müteahhitlere de kiralar TL şeklinde ödenseydi, devletin kira giderleri döviz kurundan etkilenmeyecek, artış yüzde 61.9 değil, yüzde 12 civarında olacaktı. 

PANDEMİ ONLARA YARADI

Bu hastanelere tedavi için devletin ödediği hizmet bedeli salgında hasta sayısı yükselince 7 ayda yüzde 47 oranında arttı ve 1 milyar 183 milyon TL'den 1 milyar 739 milyon TL'ye çıktı. Böylece kira ve hizmet bedeli adı altında bu yılın Ocak-Temmuz döneminde yapılan toplam ödeme yüzde 56.2 arttı ve 3 milyar 64 milyon TL'den 4 milyar 786 milyon TL'ye ulaştı. 

SAĞLIKÇIYA YOK

Ödemelerdeki aşırı artışa ilişkin açıklamalarda bulunan Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, “Sağlık çalışanlarına gelince bütçede para yok deniyor ama yandaş müteahhide gelince oluk oluk saçılıyor” dedi. Başkan Bacaksız, şehir hastaneleri için sadece temmuz ayında ödenen kiranın 1.4 milyar liraya çıktığını söyledi. Bacaksız, “Anayasal bir hak olarak bütününde kamusal bir hizmet olarak yürütülmesi gereken sağlık hizmetleri geçtiğimiz 20 yıl içinde giderek özel sektörün daha fazla üstlenmeye başladığı bir hizmet haline gelmiştir. Pandemi ile mücadele edenler beton binalar değil, can taşıyan sağlık çalışanlarıdır. Sağlık hizmetlerinin bel kemiği olan sağlık çalışanlarına hak ettikleri değer verilmeli, binalara değil insana kaynak aktarılmalı” diye konuştu. 

ACİLEN KAMULAŞTIRILMALI

Zekiye Bacaksız, şehir hastaneleri ile kamuya ait onlarca hastanenin kapatıldığını belirtti. 

Sağlık Bakanlığı'nın büyük risk altında açlık sınırına yakın seviyelerde ücretlerle çalışan sağlık çalışanlarını göz ardı ettiğini ifade eden Bacaksız, “Hızlandırılan özelleştirme sürecine karşın cumhuriyetin kazanımlarından kamusal sağlık hizmetinin kırıntıları bile bu süreçte en önemli avantajımız oldu. Sağlıkta piyasalaşmaya son verilmeli, şehir hastaneleri acilen kamulaştırılmalı” diye konuştu. 

10 şehir hastanesi için ödenen kira bedelleri mecliste!


Geri Dön