19 / 04 / 2024

Sekiz bağımsız bölümü geçen binalarda yönetici zorunluluktur!

Sekiz bağımsız bölümü geçen binalarda yönetici zorunluluktur!

Sekiz bağımsız bölümü olan binalarda yönetici seçilmesi bir zorunluluk. Eğer yönetici seçilemezse mahkemeye başvurulur ve hakimin atadığı yöneticiye ücret ödenir



Apartmanımız on daire. Yedisi kiracı üçü kat maliki. Ancak apartmanda yönetici, kapıcı yok, bina temizlenmiyor, boyası bozuldu kimse para vermiyor. Bunun için toplantı yapalım dedim ev sahibi ve kiracıları ikna edemedim. Buna karşı ne yapabilirim • S.İ.

Önce genel bir kural, herkes insanca yaşama hakkına sahiptir. Bir evde oturuyor ise pislik içinde oturmaya mahkum olamaz. Bu evde insanca yaşanacaktır. Zaten Kat Mülkiyeti Kanunu'nun düzenlenmesindeki nedenlerden biri böyle toplu yaşam alanlarındaki düzeni kurmaktır. Yıllardır söylediğim bir hususu tekrar edeyim. İnsanca yaşamak için kanuni düzenlemeye bile gerek yoktur, insanca yaşamak arzusu en doğal istektir ve bunun için yasa gerekmemelidir, çünkü doğrusu budur.

Ancak bizde bu iş ne yazık ki zorla yapılmaktadır. Peki siz ne yapacaksınız Öncelikle şunu söyleyeyim, sekiz bağımsız bölümü geçen binalarda yönetici bulunması zorunludur. Dolayısı ile sizin binada bir yönetici olacak. Toplantıda yönetici seçmemişsiniz, binanın bakımı için kiracılardan da oy beklemişsiniz. Birincisi kiracıların toplantılarda oy hakkı yoktur. Kiracı ancak kat malikinden vekalet alırsa vekil sıfatı ile toplantıya katılır ve oy kullanır. Ancak kiracı sıfatı ile oy kullanamaz. Sonra sizin toplantılarda yönetici seçilemiyor ise siz mahkemeye başvuracaksınız, yöneticiyi hakim tayin edecek ve siz de yöneticiye ücret ödeyeceksiniz. Buraya kadar tamam, yöneticiniz de seçildi, yönetici binanın bakımı ve onarımı ile de sorumlu olacağı için bakım ve onarımı yapacak, paraları da kat maliklerinden toplayacak. Ödemeyenleri icraya verecek, yine ödemezlerse dairelerine haciz tatbik edecek. Şu söylenti halindeki icra iflas değişikliği henüz yapılmadığından hatta ev eşyasına haciz koyup sattıracak.

İntifa hakkı sürer
Otuz yılı aşkın süredir evliyim. Eşimin sahibi olduğu dairede oturuyoruz. Eşimin ilk evliliğinden iki çocuğu ve evliliğimizden iki çocuğumuz var. Eşim dairenin intifa hakkını bana vermek istiyor. Eşimin ölümü ile intifa hakkı da biter mi • G.T.

Bir gayrimenkul üzerinde kurulmuş intifa hakkı, şayet intifa hakkı tesis edilirken bir süre konulmamış ise intifa hakkı sahibinin ölümüne kadar sürer. Dolayısı ile sizin lehinize intifa hakkı tesis edilir ve tapuda bunun için bir süre belirlenmezse intifa hakkı sizin ölümünüze kadar sürer. İntifa hakkının kalkmasında eşinizin ölümünün bir etkisi olmaz. Eşiniz öldüğünde, bu gayrimenkul üzerindeki miras hakkı kuru mülkiyet olarak mirasçılarına geçer. Sizin intifa hakkınız saklıdır. Sizin ölümünüz ile intifa hakkı son bulur, kuru mülkiyet sahibi olanlar tam malik olur. Kısaca, eşinizin ölümü ile sizin intifa hakkınız son bulmaz.

Tamer Heper/Posta

 


Geri Dön