25 / 04 / 2024

Ahmet Çelik: Konut kredisi faizindeki artış işsizliğe yol açacak!

 Ahmet Çelik: Konut kredisi faizindeki artış işsizliğe yol açacak!

Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, ekonomiyi soğutmak için alman önlemler nedeniyle yükselen konut kredisi faizlerinin inşaat sektörünü durgunluğa ittiğini söyledi. Ahmet Çelik, gerekli önlemler alınmazsa işsizliğin artacağı uyarısında bulundu



Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, ekonomiyi soğutma politikası çerçevesinde alınan önlemler sonrasında konut kredi faizlerinde yaşanan artışların sektörü durgunluğa sürüklediği uyarısında bulundu. 


İnşaat sektörünün cari açığı etkilemediğini ifade eden Çelik; İnşaatta kullandığımız girdilerin yüzde 98'i yerli. İşçiyi, arzı yurtdışından ithal etmiyoruz. 300 sektörü besliyoruz. Niteliksiz işgücünü çalıştırıyoruz. Bu sektörü durdurmak işsizliği artırır” diye konuştu. Alman önlemler çerçevesinde 2011’in son çeyreğinden bu yana yükselen konut kredisi faizlerinin alıcıları zorladığını kaydeden Çelik, bu yılın zor geçeceğini öngördü. Konut sektörünü transatlantiğe benzeten Çelik, “Durduğunda hareketlenmesi süreç alıyor. Şu anda bir miktar durgunluk hâkim. Faizsiz kampanyalarla sektör biraz hareketlendi” dedi.


‘MÜTEKABİLİYET DAHA FARKLI OLABİLİRDİ’

Yabancıya konut satışının önünü açması beklenen Mütekabiliyet Yasası’nı eleştiren Sinpaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik şöyle konuştu: “Mütekabiliyet olumlu sonuçlar doğuracak ama daha farklı olabilirdi. Yine birçok izin alınması gerekiyor. Oturma izni büyük bir sorun. Kendine güvenen

yönelik yatırımlar yapacaklarını dile getiren Çilik, konut alan yabancıya ayrıcalık tanınmasını istedi.


‘İSTANBUL’DA 100 BİN KONUT YENİLENMELİ’

Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Çelik, Sinpaş Yapı olarak yasayı sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Çelik, “Kentsel dönüşümde özel sektörün de görüşü alınmalı. Ekonomik ömrünü doldurmuş yapılar var. 100 bin konut yapılması lazım” diye konuştu.


İstanbul’un kentsel dönüşüm alanlarından Sultanbeyli'deki Liva İstanbul adlı projelerinde ilk etabın yüzde 75'inin satışının tamamlandığını ifade eden Çelik, ikinci etap için ön talep toplamaya başladıklarını aktardı. Çelik “Projeye Ataşehir, Kozyatağı gibi yoğunlaşan bölgelerden talep var” dedi. Sultanbeyli'nin geleceğini çok parlak gördüğünü söyleyen Çelik şöyle konuştu: Biz bugüne kadar Sinpaş olarak hep şehrin kenarında projeler ürettik. Bölgenin gelişimine ciddi katkılar sağldık. Sultanbeyli çok hızlı gelişen bölge. Birçok bölgeden daha hızlı gidiyor. 

Habertürk/Yelda Akgün



Geri Dön