26 / 04 / 2024

Aksa dünyanın en büyük jeneratör fabrikasını faaliyete açıyor!

 Aksa dünyanın en büyük jeneratör fabrikasını faaliyete açıyor!

Aksa Jeneratör, yıllık 24 bin üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük jeneratör fabrikası olacak Çin'deki üçüncü tesisini faaliyete açıyor



Çin'deki en büyük Türk yatırımcıları arasında yer alan Aksa Jeneratör'ün Çin'in Jiangsu eyaletinin Changzhou şehrindeki fabrikası bugün açılıyor. Üretim kapasitesi bakımından dünyadaki en büyük jeneratör fabrikası olacak bu fabrikada yılda 24 bin adet jenaratör üretilecek. Aksa'nın Çin'deki üçüncü fabrikası olacak bu tesisle Çin'deki toplam yatırımlarını 50 milyon dolara çıkardıklarını söyleyen Aksa Jeneratör Genel Müdürü Alper Peker, Çin'e 2007'de geldiklerini, artan talepler üzerine yeni yatırım yapma kararı aldıklarını dile getirdi. Dünyadaki jeneratör şirketleri içinde ilk beşte olduklarını belirterek bu fabrikayla dünyanın 150 ülkesine ihracat yapacaklarını ifade eden Peker, fabrikanın yılda 10 kilovattan 2 bin 500 kilovata kadar 24 bin adet jeneratör üretim kapasitesine sahip olduğunu ifade etti. Changzhou ve Wuxi'de 2007 ve 2009'da açılan iki fabrikada yıllık 14 bin adet kapasiteyle çalışan fabrikalara üçüncüsünün eklenmesiyle birlikte Aksa, Çin'den yurtdışına en fazla jeneratör ihraç eden fabrika unvanına sahip oldu. Aksa'nın Çin'de en çok tercih edilen jeneratör markası olduğuna dikkat çeken Peker, 2011'de meydana gelen deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'ya, gelen istek üzerine Çin'deki ürünlerinin tümünü ihraç ettiklerini ve Japon halkının da Aksa'nın ürün kalitesine tam not verdiğini dile getirdi. Alper Peker, buradaki üretimleri için Türkiye'den hammadde ve teknoloji aldıklarını kaydederek, bunun da Türk ekonomisine katkı sağladığına işaret etti. Peker, Aksa'nın bu yıl sonunda ABD'de de bir fabrika açacağını dile getirdi. 


TÜRK YATIRIMLARI 150 MİLYON $'A ÇIKTI

Resmi rakamlara göre geçen yıl Çin'in Türkiye'deki yatırımları 150 milyon dolara ulaştı. Çin'deki Türk sermayeli yatırımlar da yaklaşık 100 milyon dolar civarında bulunuyor. Çin kayıtlarına göre Aksa'nın bu yatırımıyla birlikte Çin ana kıtasındaki Türk sermeyeli yatırımlar 150 milyon dolara yaklaşmış oldu. Ancak Hüsnü Özyeğin'in Hong Kong girişli ve Çin'in kuzeyindeki Shenyang şehrinde yer alan Star Mall AVM yatırımının da 250 milyon dolar olduğu biliniyor.

Sabah


Geri Dön