19 / 04 / 2024

Gelir paylaşımı, TOKİ ve Emlak Konut'a 7 milyar lira kazandırdı

Gelir paylaşımı, TOKİ ve Emlak Konut'a 7 milyar lira kazandırdı

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, "Hasılat paylaşımı ihaleleri ile geliri en az üçe katladık. 3.5 milyar TL'si tahsil edildi" dedi. Feyzullah Yetgin, KEY hesaplarında 2.7 milyar TL'lik ö



Emlak Konut GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, "KEY hesaplarının tasfiyesi bitince, halka açılma veya blok satış, hatta her ikisi gündeme gelebilir. Elimizdeki prestijli arsaları ekspertiz değerinden satsak,  TOKİ  ve Emlak Konut'a getirisi 7 milyar TL yerine 1.5-2 milyar TL olacaktı. Hasılat paylaşımı ihaleleri ile geliri en az üçe katladık. 3.5 milyar TL'si tahsil edildi" dedi.

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, son 2 yıldır bir yandan Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesine yoğunlaşırken, diğer yandan yeni konut bölgelerinde planlama faaliyetlerini hızlandırdı. İstanbul'da Ataşehir, Ispartakule, Halkalı, Bahçeşehir, Başakşehir, Büyükçekmece-Mimarsinan, Silivri-Selimpaşa ile İzmir-Mavişehir ve Tekirdağ-Çerkezköy'deki nitelikli konut projelerini; yeni büyük projeler izleyecek. Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesapları büyük ölçüde tasfiye edildi, yaklaşık 5.5 milyon hak sahibine ödeme yapıldı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, KEY hesaplarında 2.7 milyar TL'lik ödeme yapıldığını bildirdi.

Blok satış olabilir

KEY hesapları tasfiye edilmeden önce Emlak Konut GYO'da TOKİ'nin payının yüzde 39, KEY hak sahiplerinin payının yüzde 60.96 olduğunu belirten Yetgin, şöyle devam etti: "Emlak Konut GYO, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesapları tasfiyesini büyük ölçüde tamamladı. Hak sahiplerine ödeme için 30 Haziran'a kadar ek süre verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu çalışmaya devam edecek. Ödemeleri müteakip, şirketin ortaklık yapısı değişti. Şimdi yüzde 99'u TOKİ'ye ait bir şirketiz. Hesapların tasfiyesini takiben halka arz sürecine girmek istiyoruz. Halka arzın ötesinde blok satışı fırsatlarını takip ediyoruz. Yabancıya blok satış da olabilir. Blok satış artı halka arz olabilir."

Yetgin, "Yüklenici firmalar ciddi rakamlar aktarıyor. Hasılat paylaşımı projeleri 55 bin konutu geçecek. Toplamda 7 milyar TL gelir elde edeceğiz. Sadece Emlak Konut'un payına düşen kaynak 3-3.5 milyar TL" dedi. TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun ciddi arsa stoku olduğunu söyleyen Yetgin, "Bunlar ya satılacak ya hasılat paylaşımı ile ihale edilecek. Arsa satışı getirisi daha az olur. Ekspertiz değerinden satsak bile TOKİ ve Emlak Konut'a getirisi 7 milyar TL yerine 1.5-2 milyar TL olurdu. 7 milyar TL'nin yarısı tahsil edildi" ifadelerini kullandı.

Elde edilen hasılatla 150 bin konut yapılır

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, prestijli arsaların gelir paylaşımı modeli ile projelendirilmesiyle elde edilen kaynakların sosyal konutlara aktarıldığını belirterek, şunları dile getirdi: "TOKİ, 7 milyar TL gelirle, inşaat metrekaresi 500 TL'den 140-150 bin konut yapabilir. Ataşehir'de çalışmaları devam eden farklı araziler var. Kocaeli-Gebze'de de arazimiz var. Planı yapılanlarla 60 bin konutu aşacağız."

33 bin konut yaptık daha 30 bin konutluk arazimiz var

BUGÜNE kadar Emlak Konut projeleri ile 33 bin konut yaptıklarını, yaklaşık 30 bin konutluk arazileri daha olduğunu söyleyen Feyzullah Yetgin, şu bilgileri verdi: "Tekirdağ'da 2500 konut yapmaya müsait arazi var. Ankara-Ballıkuyumcu'da 10 binden fazla konut yapılabilecek 1500 dönüm arazimiz var. İstanbul İkitelli-Ayazma'da, Atatürk Olimpiyat Stadı'na komşu arazide 10 bin konut yapabiliyoruz. Ankara-Ballıkuyumcu'da 2010 veya sonrasında kazma vurulabilir. İkitelli-Ayazma bölgesinde TOKİ'den büyük araziler aldık. Planlama devam ediyor, yatırım sonlanmadı. Bütünlüğü korumak için vatandaştan da arsa aldık. Belki bu yıl planlama biter. İkitelli Ayazma'daki arazi, TEM'e cepheli ve Küçükçekmece Gölü manzaralı."

Yüzde 5 peşinatla daire satışa başladık

İSTANBUL'da, Ispartakule, Silivri ve Büyükçekmece'deki 3 projede avantajlı kampanya başlatıldığını bildiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, şöyle konuştu: "Hasılat paylaşımı olarak ihale edip sözleşme şartlarına göre süreç tamamlandıktan sonra, paylaştığımız projeler var. Büyükçekmece-Mimarsinan'daki KentPlus Mimarsinan projesi bunlardan biri. Orada yüklenici firmanın yaptığı 'RentPlus' kampanyası talep çekmişti. Biz de kendi payımıza düşen 200 daireyi yüzde 10 peşinat, 180 ay vade ile satıyoruz. Veya; yüzde 5 peşine 120 ay vade kampanyası var. Silivri-Selimpaşa'da da yaklaşık 600 konutta aynı kampanya geçerli. Selimpaşa'da daireler 1 yıl içinde teslim edilecek." Kampanya Ispartakule, DreamCity ve Körfezkent projelerinde de geçerli. Selimpaşa Emlak Konutları'nda daire fiyatları 109 bin TL'den başlıyor. Hemen teslim imkanı bulunan KentPlus Mimarsinan projesinde daire fiyatları 108 bin TL'den başlıyor.

Hürriyet


Geri Dön