18 / 04 / 2024

Selamet Yazıcı: Deprem sigortasının kapsamı genişliyor!

Selamet Yazıcı: Deprem sigortasının kapsamı genişliyor!

Zorunlu deprem sigortasının kapsamı genişletiliyor. Bugüne kadar tapu işlemlerinde istenen sigorta yeni yasayla elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinde de zorunlu tutulacak



Van'daki 7.2lik deprem, zorunlu deprem sigortası ile ilgili düzenlemeyi gündeme getirdi. Yaklaşık 3 yıl önce hazırlanan ancak, gelen tepkiler nedeniyle bir türlü hayata geçirilemeyen zorunlu deprem sigortası yasası değiştiriliyor. Değişiklik ile halen sadece tapu işlemlerinde aranan deprem sigortası poliçesi, elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinde de zorunlu hale getirilecek. 
Ödemeler aylık olarak alınacak.

Hazine Müsteşarlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Van ilindeki konutların sadece yüzde 11.40ı sigortalı bulunuyor. Bu durum, Marmara depreminin ardından uygulamaya konulan deprem sigortasının yeniden sorgulanmasına neden oldu. Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, deprem sigortasının kapsamının genişletilmesinin yaklaşık 3-4 yıldır gündemde olduğunu belirterek, 3 yıl önce Meclise sunulan zorunlu deprem sigortası yasa tasarısının son gelişmelerle değiştirilerek yeniden gündeme getirileceğini bildirdiler. Deprem sigortası yasasında yapılacak düzenleme ile, sigortanın hem kapsamı genişletiliyor hem de yeni zorunluluk alanları getiriliyor. Halen sadece depremler için geçerli olan riskler, sel, fırtına, heyalan gibi alanlar içinde geçerli olacak. Örneğin, selden etkilenen konutların bedelleri de, aynı sigortadan karşılanacak.

Bunun yanında, deprem sigortasının yaygınlaştırılması için, bazı düzenlemeler yapılacak. Mevcut düzenlemelere göre, deprem sigortası, şu ana kadar konut kredisi kullanımlarında ve konutlara alınacak tapu işlemlerinde aranıyor. Yeni yapılacak düzenleme ile elektrik, su, doğalgaz abonelikleri ile vergi işlemlerine de deprem sigortası zorunluluğu getirilecek. Ayrıca zorunlu deprem sigortası ödemelerin de, yıllık yerine aylık olarak ödenmesine ilişkin de düzenlemeler yapılacak. Böylece, deprem sigortası yaptıran konut sayısı artırılacak.

DASK BAŞKANI AÇIKLADI

Vanda ödemeler iki hafta içinde başlıyor

DOĞAL Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Başkanı Selamet Yazıcı, depremin ardından Vanda sigorta ödemelerinin 2 hafta içerisinde başlayacağını belirterek, poliçe sahiplerinin yüzde 50sine ödeme yapılmasının beklenebileceğini bildirdi. Türkiyede şu anda 3 milyon 570 bin konutun sigortalı olduğunu ve insanların sigorta yaptırmaya üşendiklerini de belirten Yazıcı 100 liralık prime ortalama 63 bin lira sigorta ödenebiliyor. Maalesef hep erteliyoruz, ihmal ediyoruz dedi. 


HÜSEYİN ÖZAY / star gazetesi


Geri Dön