16 / 04 / 2024

Selimiye Camii Külliyesi’nin kapıları onarılıyor!

Selimiye Camii Külliyesi’nin kapıları onarılıyor!

Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği tarihi Selimiye Camii Külliyesi’nin Künderkari kapıları onarımdan geçiriliyor. Tarihi kapılar, özenle yapılan onarım ve konservasyon çalışmalarının ardından tekrar yerlerine takıldı.




 

Tarihi Selimiye Camii’nin asırlık kapıları zaman içerisinde yıpranmaya başlaması yetkilileri harekete geçirdi. Edirne Müze Müdürlüğü bünyesinde Trakya Kalkınma Ajansı ve Edirne İl Özel İdaresi desteği ile kurulan laboratuvarda Selimiye Külliyesine ait kapılar bakıma alındı.

 

ÖZENLE BAKIMLARI YAPILDI

 

İlk olarak Selimiye Camii’nin Dilenciler Kapısına ait kündekari kapının bakımı ve konservasyonu  restoratör Deniz Kutsal Ayan gözetiminde yapıldı. Selimiye Camii kuzey dış bahçe kapı kanatlarının onarımı sırasında öncelikle kapı uygun şartlarda yerinden kaldırılarak taşındı.

Asırlık kapıların onarımları için hazırlanan uygun mekânda önce kapılar metallerden arındırılıp daha sonra kimyasal maddeler yardımı ile boya sökme işlemi ve zımparalama işlemi gerçekleştirildi.

 

HER PARÇALARI EMPRENYE EDİLDİ

 

Boya sökme işlemi bittikten sonra eserde ciddi tahribatlar oluşturan böcek ve kurtlardan eseri arındırmak ve gelecek nesillere aktarmak için dezenfektan olarak tımbercare aqua fırça ve enjekte yöntemi ile eserin her parçasına emprenye edildi.

 

Eserden daha sonra minimum zararla alınan ahşap parçası İBB KUDEB laboratuarına gönderilerek ahşap cins analizi yapılarak, ahşabının karaağaç türünden yapıldığı saptandı.

 

DAHA ÖNCE YANLIŞ RESTORASYON YAPILMIŞ

 

Daha önce yanlış restorasyon sonucu farklı ahşap cinsleri kullanılan kapılarda eksik olan künde parçaları karaağaç ile tamamlanarak çürümüş olan bölümler üslubuna uygun şekilde çivi yada yapıştırıcı kullanmadan değiştirildi.

 

Kapılarda bulunan uçuş delikleri karaağaç toz talaşı, gomalak vernik ile hazırlanan macun ile dolduruldu. Kapılara, koruyucu reçine ve hassas zımpara yapılarak 50 kat gomalak vernik uygulandı. Tarihi kapılar daha sonra yerlerine tekrar takıldı.


Milat



Geri Dön