26 / 04 / 2024

Bursa Sinan Paşa Külliyesi ayağa kaldırılıyor!

Bursa Sinan Paşa Külliyesi ayağa kaldırılıyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, ecdat yadigarı eserlerin ayağa kaldırılması çalışmalarına son sürat devam ediyor. Büyükşehir bu kapsamda Bursa Sinan Paşa Külliyesi'ni ayağa kaldırıyor.




Tarihi ve kültürel miras yatırımlarıyla Bursa’yı adeta bir Açıkhava müzesine dönüştüren ve kentin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasıyla bu çalışmalarını taçlandıran Bursa Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 


Kent merkezinde el atılmadık tarihi eser bırakmayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir ilçesinde de önemli bir eseri yeniden ayağa kaldırmak amacıyla restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Osmanlı Sadrazamı, Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından yaptırılan ve sadece camii, medrese birimleri, imaret, kuzeydoğuda külliyenin ana girişi ve batıda camiye girişi sağlayan kapının ayakta olduğu yaklaşık 5 asırlık külliye, yapılan restorasyonla birlikte ilk günkü ihtişamına kavuşturulacak.


Külliyedeki çalışmaları incelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe konuyla ilgili olarak, “İlçenin tam kalbindeki yaklaşık 500 yıllık Sinan Paşa Külliyesi de önemli bir ecdat emaneti. Cami, medrese, imaretleriyle güzel bir eser. Medrese kısımları, aşevi kısımları komple restore ediliyor, bu bölümler büyük tahribatlar görmüş. Depremlerde birçok duvarda çatlaklar oluşmuş. Büyükşehir eliyle restore ediyoruz. Artık son kalan kısımlar yapılıyor, yok olan revaklar da birer birer tamamlanıyor. Medrese ve imaret kısımları bitiriliyor. Yılbaşından sonra, baharın ilk aylarında sosyal ve kültürel tesis olarak hizmet açmayı planlıyoruz. Yaklaşık 7 milyon liraya mal olacak eser, bölgenin önemli bir eksikliğini giderecek. Yenişehir için şimdiden hayırlı olsun” dedi.



Bursa Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön