26 / 04 / 2024

Muğla'daki tarihi yapılar ayağa kaldırılıyor!

Muğla'daki tarihi yapılar ayağa kaldırılıyor!

Çok sayıda tarihi yapıyı bünyesinde barındıran Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük beldesindeki tarihi yapılar, son yıllarda sinema ve dizi yapımcılarının rağbet göstermesi nedeniyle hazırlanan projelerle ayağa kaldırılıyor.




Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında yaptırdığı 500 yıllık cami, han ve larihi köprüleri ile sivil mimarlık örneği çok sayıda tarihi yapıyı bünyesinde barındıran Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük beldesindeki tarihi yapılar, son yıllarda sinema ve dizi yapımcılarının rağbet göstermesi nedeniyle hazırlanan projelerle ayağa kaldırılıyor. 

Korunmuş dokusu, sahip olduğu mimari yapılar nedeniyle son dönemde çekilen film ve diziler sayesinde beldeyi televizyonlardan gören yerli ve yabancı turist, çekimlerin yapıldığı tarihi mekanları gezip, fotoğraf çektiriyor. 

Bozüyük Belediye Başkanı Yaşar Gencel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı döneminin sivil mimarlık örneklerinin yer aldığı beldenin, tarihi kimliğiyle dizi film yapımcılarına doğal bir film platosu olarak hizmet verdiğini, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı beldedeki yapıların hazırladıkları projeyle ayağa kaldırıldığını söyledi. 

"Sokak Sağlıklaştırma" projesi kapsamında 100 yıllık sivil mimari örneği 13 yapının daha restore edileceğini belirten Gencel, "Bir Osmanlı kasabası olan Bozüyük Beldesi korunmuş dokusuyla günümüze ışık tutuyor. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin sivil mimarlık örneklerinin yer aldığı belde, tarihi kimliğiyle dizi film yapımcılarına doğal bir film platosu olarak da hizmet veriyor" dedi. 

Gencel, yüzde 40'ı kentsel sit alanı olan beldenin köklü bir tarihi geçmişi bulunduğunu o nedenle "Baba Ocağı, Dondurmam Gaymak. 

Ümmü'nün Türküsü, Dabbe ve Sürgün İnek" gibi yapıtların da aralarında bulunduğu birçok sinema ve di/i filmin Bozüyük'te çekildiğini hatırlattı. 

Bozüyük'ün korunmuş dokusuyla günümüze ışık tuttuğunu vurgulayan Gencel, şöyle konuştu: "Birçok sivil mimari örneği bölgemizde yaşatılıyor. Son olarak Muğla Valiliği ve İl Özel İdaresi tarafından kültür katkı fonundan sağlanan ödenekle bölgemizdeki sivil mimarlık örneği yapıların restorasyon ve dış cephe yenilemeleri ile sokak iyileştirme çalışmalarını başlattık. 

Bölgemizde 23 sivil mimarlık örneği yapı var. 

Bugüne kadar belirli mekanların restorasyonu yapılmıştı. Projeyle 13 mekanın daha restorasyon ve dış cephe yenilemesi yapılacak. Aslında hazırladığımız proje 99 parseli içeren sokak sağlıklaştırma projesiydi. Proje kabloların yer altına alınmasından hala yaşatılan Arnavut kaldırımların ortaya çıkarılmasını da içeriyor. 

Burası tam bir film platosu olacak." Yaşar Gencel, Bozüyiik'iin tarihini yaşatan yapısıyla doğal bir film platosu konumunda olduğuna dikkati çekerek, belde halkının film ve dizilerde görev alarak ekonomik yönden de aile bütçelerine katkı sağladıklarını bildirdi. 

Muğla'nın bünyesinde barındırdığı tarihi ve kültürel güzelliklerle yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret edildiğini anlatan Gencel, son dönemde belde de çekilen filmlerin bölgenin tanıtımına da büyük katkı sunduğunu, özellikle hafta sonları beldelerindeki tesislerde yer bulmakta zorlandıklarını belirtti. 



Ekonomi ve Politikada Olay


Geri Dön