20 / 04 / 2024

Cumalıkızık'ta tarihi yapılar ayağa kaldırılıyor!

Cumalıkızık'ta tarihi yapılar ayağa kaldırılıyor!

Yıldırım Belediyesi, Osmanlı İmparatorluğunun ilk izlerini bünyesinde barındıran Cumalıkızık'ı ayağa kaldırıyor.



Yıldırım Belediyesi, Osmanlı İmparatorluğunun ilk izlerini bünyesinde barındıran Cumalıkızık'ı ayağa kaldırıyor.



Osmanlı kırsal mimarisinin ilk örneklerinden olan Cumalıkızık'ın tarihi mirasın ayağa kaldırmak için çaba sarf eden Yıldırım Belediyesinin 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planının Bursa Anıtlar Yüksek Kurulunca onaylanmasından sonra tarihi köydeki restorasyon işlemleri büyük ölçüde tamamlandı. 



Cumalıkızık'ta çevre düzenlemesi ve mimari projeler yapılarak tarihi dokuya zarar verilmeden eski kimliğine yeniden kavuşturuluyor. Hamam ve 5 tarihi eser, Prof. Dr. Zeynep Ahundan'ın danışmanlığında Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının ortaklaşa imzaladığı protokolle aslına uygun olarak restore edilirken, 4 yapının da röleveleri yapılarak restorasyonuna başlandı. 



ASKERİ MİMARİNİN YANSIMASI 

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Osmanlı, kırsal ve sivil mimarisinin ilk örneği Cumalıkızık, askeri mimarisinin ilk yansıması Balabanbey Kalesi, sosyal mimarisinin en önemli eserlerinden Yıldırım Külliyesi, Osmanlının ilk tıp fakültesi olan Darüşşifa, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen dini merkezlerinden Emirsultan Camii, gibi çok önemli eserlere ev sahipliği yapıyoruz. Dünya mirasları olan Cumalıkızık, Yeşil Külliyesi ve Yıldırım Külliyesinin ilçemizde bulunması Yıldırımın tarihi ve kültürel mirasının zenginliğinin delilidir. Böyle bir mirasa ev sahipliği yapmanın bazı sorumlulukları da var. Geçmişin mirasını geleceğe aktarmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Özellikle Yıldırımın dünyaya açılan penceresi olarak değerlendirdiğimiz Cumalıkızık'ın bizim içüı ayrı bir önemi var. Bundan dolayı uzmanlarımızın öncülüğünde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık" diye konuştu. 



A Gazete 


Geri Dön