26 / 04 / 2024

Selimiye Camisi'ndeki peyzaj çalışmaları, bu ay sona erecek!

Selimiye Camisi'ndeki peyzaj çalışmaları, bu ay sona erecek!

Edirne Valisi Duruer, Selimiye'de taş ve elektrik tesisatı döşeme, çevre düzenlemesi ve avlunun güllerle donatılması çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Mimar Sinan'ın ünlü eseri Selimiye Camisi'ndeki peyzaj çalışmaları, bu ay sona erecek...



Edirne Valisi Duruer, Selimiye'de taş ve elektrik tesisatı döşeme, çevre düzenlemesi ve avlunun güllerle donatılması çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 


Mimar Sinan'ın ünlü eseri Selimiye Camisi'ndeki peyzaj çalışmaları, bu ay sona erecek. Vali Hasan Duruer, caminin avlusunda başlattıkları peyzaj ve düzenleme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Caminin dış avlusundaki yürüyüş alanlarının zeminine, Mimar Sinan'ın caminin inşaatında da kullandığı midye kabuklu taş döşettiklerini belirten Duruer, "Şu an Selimiye'de taş ve elektrik tesisatı döşeme çalışmalan, çevre düzenlemesi ve avlunun güllerle donatılması devam ediyor. Turgut Cansever kitabında Selimiye Camisi yapılırken İstanbul'dan 200 bin gül siparişi verildiğini söylüyor. Neden ağaç değil de gül siparişi verildiğini iyi değerlendirmek lazım" diye konuştu. 


PLANSIZ AĞAÇ DİKİLMİŞ Türkiye'de ağaç dikmenin peyzaj olarak algılandığım, Hangi ağacm nereye ve nasıl dikileceğinin bilinmediğini ifade eden Duruer, şöyle konuştu: "Bu ağacm ileride camiye zarar verip vermeyeceğini, görüntüyü engelleyebileceğini bilmeden geçmişte böyle ağaç dilemişiz. Kaldı ki Selimiye'de tespit ettiğimiz ağaçlann en yaşlısı 138 yaşında çıktı. 


Demek ki 500 yıllık ağaçlar yok. Bu düzenlemeyle birlikte tarihi eserleri gün yüzüne çıkartabilmek, yaşanabilir bir çevre olduğunu göstermek ve peyzajm nasıl yapıldığım göstermek için çalışıyoruz." Duruer, Edirne'deki tarihi eserlerin hepsine "el atma" düşüncesinde olduldannı belirtti. Birçok camide temizlik ve bakım yaptıklarını dile getiren Duruer, "Onlarca caminin demir akşamlan boyatıldı, temizlikleri yapıldı, bakımlan yapılmaya devam ediyor. 120 tane çeşmenin yaklaşık 50 tanesi kuruldan geçti. Bunların 4 tanesinin restorasyonu tamamlandı. Geri kalanına da Mart ayından itibaren devam edeceğiz." diye konuştu. 


Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön