25 / 04 / 2024

Selimpaşa'da heyelan riski taşıyan arazi konut alanı oldu!

Selimpaşa'da heyelan riski taşıyan arazi konut alanı oldu!

Silivri Selimpaşa’da heyelan bölgesinde kalan ve imar planlarında “ağaçlandırılacak alan” olarak belirlenmiş 4 dönümlük arazi, İBB Meclisi’nde AKP ve MHP’nin oyları ile “konut” alanı oldu. Parsel üzerinde havuz, müştemilat ve bir yapı yer alıyor.



Silivri Selimpaşa’da heyelan bölgesinde kalan ve imar planlarında “ağaçlandırılacak alan” olarak belirlenmiş 4 dönümlük arazi, İBB Meclisi’nde AKP ve MHP’nin oyları ile “konut” alanı oldu. Parsel üzerinde havuz, müştemilat ve bir yapı yer alıyor.

Geçtiğimiz Temmuz'da Silivri Belediye Meclisi'nde şahıs mülkiyetindeki yaklaşık 4 dönümlük arazinin imar planlarındaki, kısmen heyelan bölgesinde yer alan “ağaçlandırılacak alan” fonksiyonu iptal edilerek “kısmen konut”, “kısmen park” alanı ilan edildi.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; can ve mal güvenliği açısından mevcut riskler dikkate alınarak komşu imar adalarında belirmenmiş 2 kat sınırı olan yapılaşma şartlarının bu parsele de ilave edilmesi ve mülk sahibinin yıllardır süren mağduriyetinin çözülmesi amacıyla plan değişikliğinin yapıldığı belirtildi ve karar ilçe meclisinde oybirliği ile onayladı. Teklif ile parselin yarısı yani 2 bin metrekaresi yeşil alan olarak düzenlenip, geri kalan kısmının sokaktan mahreç alacak şekilde 2 kat yapılaşma koşulları ile konut alanı olarak önerildi.

2007'den beri şahıs mülkiyetinde olan arazi üzerinde şu an bir adet yapı, havuz ve müştemilat yer alıyor. Dikkat çeken plan değişikliği onaylanmak üzere İBB Meclisi'ne gönderildi. Plan değişikliği İBB Meclisi'nin 18 Kasım tarihli oturumunda gündeme getirildi. 

“PARSEL BAZINDA İMAR ARTIŞI GETİRİLEMEZ” HÜKMÜ HATIRLATILDI

Plan değişikliği teklifi, İBB Planlama Müdürlüğü tarafından incelenerek bir dizi uyarılarda bulunuldu. Yeşil alanın devamlılığının bozulduğu belirtildi. Ağaçlandırılacak alanın, konut alanına alınması ile bin 593 metrekarelik inşaat alanı ve 64 kişilik nüfus artışı getirildiği ifade edildi. 20 Şubat 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlar'da değişiklik yapılması hakkında kanuna eklenen madde ile “parsel bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran plan değişikliği yapılamaz” hükmünün getirildiği anımsatıldı. 

DEFORMASYON GÖZLENDİ

Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü'nün derin ve kontrolsüz kazılarda ve olası depremde stabilite sorunları gelişebileceğinden önlem alınmadan planlama ve yapılaşmaya gidilmemesi gerektiği yönündeki görüşü vurgulandı. Ayrıca müdürlüğün teknik elemanları tarafından yerinde yapılan incelemede parsel içerisinde ve bölgede yer alan yapılarda, yollarda ve istinat duvarlarında deformasyonlar oluştuğunun gözlendiği belirtildi. 

İptal edilen ağaçlandırılacak alan fonksiyonuna eşdeğer bir alan da tespit edilmediği vurgulandı. Bölgenin üst ölçekli 1/5 binlik plan çalışmasının sürdürüldüğü kaydedilerek bu planın tamamlanmasının beklenmesinin uygun olacağına dikkat çekti. Fakat AKP'nin çoğunlukta olduğu komisyon, plan teklifini Silivri Belediye Meclisi'nden geldiği şekli ile uygun gördü. Heyelan riski altındaki parsele, oy çokluğu ile “konut ve park” fonksiyonu kazandırıldı.

Gaziantep Şehitkamil'deki hizmet alanı ticaret konut alanı oldu!


Geri Dön