26 / 04 / 2024

Sembol İnşaat Han Çadırı'nı tamamladı

Sembol İnşaat <font color=red>Han Çadırı</font>'nı tamamladı

Sembol İnşaat tarafından inşası süren ve dünyanın en büyük çadırı olan "Han Çadırı" tamamlandı.



Sembol İnşaat tarafından inşası süren ve dünyanın en büyük çadırı olan "Han Çadırı"nın yapımındaki en önemli aşama 2.000 tonluk üç ayaklı direğin yerleştirilmesiyle tamamlandı.

Eşsiz tasarımını Foster and Partners'ın yaptığı dev yapının yatırımı global gayrimenkul proje ve faaliyetleriyle tanınan COALCO'ya ait. Kazakistan'ın başkenti Astana'nın odak noktası olmaya hazırlanan "Han Çadırı" Eğlence ve Alışveriş Merkezi, 200 metrelik elips şeklindeki tabanıyla, Başkanlık Sarayı ve Barış Piramidi'nin de yeraldığı en önemli şehir aksının kuzey noktasında bulunuyor.

Bölgenin sert iklim şartları gözönünde bulundurularak inşa edilen, dört futbol sahası büyüklüğündeki Eğlence ve Alışveriş Merkezi'nin içinde hipermarket, cafe ve restoranlar, sinema salonları, ünlü dünya markalarına ait lüks mağazalar, eğlence merkezi, sağlık merkezi, Türk Hamamı ve spa, çocuk oyun alanı, çok amaçlı spor merkezi, mini golf sahası, su parkı, dalga havuzu, yüzme havuzları, tropik park ve bahçeler de bulunmaktadır.

Dev çadırın inşaasında çok önemli bir aşama olan üç ayaklı çelik direğin yerleştirilme işlemi, 12 Aralık 2008 tarihinde başarıyla gerçekleştirilerek, projenin hayata geçirilmesindeki en büyük adım atılmış oldu. 2.000 ton ağırlığındaki yapı özel olarak yerleştirilmiş dört adet vinç yardımıyla iki hafta süren bir çalışma ile kaldırıldı. Süreç uluslar arası basın ve mühendislik çevreleri tarafından ilgiyle izlendi.

150 metre uzunluğundaki üç ayaklı çelik bir direğin taşıdığı bu dev çadır, ETFE (ethylene tetra fluoro etylene adlı üç katmandan oluşan özel bir materyal) ile kaplanarak günışığının iç mekanlara yansımasını sağlarken bir yandan da yapıyı sert iklim şartlarından korumaktadır. Yapının merkezinde yeralan geniş alan eğlence programları, sergi vb. çeşitli kültürel faaliyetlere imkan verecek şekilde tasarlanmıştır.

Han Çadırı`nın 2009 yılının Temmuz ayında tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Bu muhteşem yapının açılış organizasyonuna, sadece Kazakistan değil, tüm dünyadan ünlülerin katılması bekleniyor.

Geri Dön