26 / 04 / 2024

Semih Karademir: Tarım arazileri mezbaha olmasın!

Semih Karademir: Tarım arazileri mezbaha olmasın!

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin yeni mezbaha yeri olarak 2'nci sınıf tarım alanını belirleyip arsa sahiplerine kamulaştırma yazısı göndermesine tepki gösterdi.



Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)  Adana  Şube Başkanı Semih Karademir, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin yeni mezbaha yeri olarak 2'nci sınıf tarım alanını belirleyip arsa sahiplerine kamulaştırma yazısı göndermesine tepki gösterdi. 

Adana Büyükşehir Belediyesi Encümeni, geçen 23 Temmuz'da Sarıçam İlçesi'ndeki Çakaldere Mevkii'ndeki 650 dönümlük alana kamulaştırma kararı vererek bunu arsa sahiplerine tebliğ etti.

Ancak hala ekilen bölgenin imara açılmasının mümkün olmadığını belirten Oda Başkanı Semih Karademir, yapılacak kamulaştırmanın boşa gideceğini savundu. 


Karademir, "Bu bölgenin imara açılması için Toprak Koruma Kurulu'nun kararı gerekir. Ancak bu kurulda, 2'nci sınıf tarım arazisine imar izni vermez. Ayrıca imara açılması planlanan yer, tarım arazisi olmasının dışında ayrıca Botaş boru hattına çok yakın bir bölge. Aynı bölgeye yakın verimsiz araziler var. Verimsiz yerler yeni mezbaha yeri olarak seçilebilir. Tarım arazilerini bu kadar hor kullanmamalıyız. Mezbaha buraya yapılırsa, çevresinde de yapılaşma devam eder" dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü HamitAygül ise kendileri üzerinden Toprak Koruma Kurulu'na mezbaha yeri için bir başvurunun olmadığını söyledi. 


BELEDİYE: VALİLİK ONAYLADI 


Adana Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada ise Adana Valiliği'nin alınan encümen kararını onayladığından mezbaha yeri için kamulaştırma çalışmalarına başlandığı açıklandı. 

Mezbahanın çevre sağlığını tehdit etmesi açısından yerleşim mahallinin uzağında olmasına özen gösterildiği belirterek açıklamada şöyle dendi: "Bölgede kamulaştırma yapmak için Adana Büyükşehir Belediyesi Encümeni'ne teklifte bulunuldu ve kamulaştırma kararı alındı. 


Söz konusu bölge imarsız sahada kaldığından ve diğer kriterlerin uygun olmasından dolayı encümence alınan kamulaştırma kararının ardından, kanun gereği Valilik makamının onayı gerektiği için, 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'na göre encümen kararının onayı Adana Valiliğinden talep edildi. Valilik teklifi onayladı ve ardından kamulaştırma için saha çalışmalarına başlandı" 


Adana Bölge


Geri Dön