23 / 04 / 2024

Senkron Efeler Biyogaz Santrali 11 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor!

Senkron Efeler Biyogaz Santrali 11 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor!

Aydın’ın İncirliova ilçesinde faaliyet gösteren Senkron Efeler Biyogaz Santrali, hayvan dışkısını elektriğe dönüştürüyor. Üretilen elektrikle 11 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanıyor.



Aydın'da günlük 500 ton hayvan dışkısını işleyen Senkron Efeler Biyogaz Santrali, hayvan dışkısından ürettiği elektrikle 11 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor. Santralde arta kalan dışkılar da gübreye dönüştürülerek tarım sektörüne kazandırılıyor. Aydın'ın İncirliova ilçesi Sınırteke mahallesine 2013 yılında 85 dönüm üzerine kurulan Senkron Efeler Biyogaz Santrali, 1,5 yıl önce dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla hizmete açıldı.


Hizmete açıldığı ilk günden bu yana Aydın'da enerji sektörüne büyük katkı sunan santral, Avrupa'nın en büyük çiftliği olan Söktaş'a ait çiftlikte 7 bin büyükbaş hayvandan elde edilen 350 bin ton hayvan dışkısını tesislerinde işliyor. Çevre mahallelerdeki çiftliklerden de 150 bin ton küçükbaş hayvan dışkısı temin eden santral, toplamda 500 bin ton hayvan dışkısını elektriğe dönüştürüyor.


Ürettiği elektrikle santral ise 11 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor. Elektrik enerjisinin yanı sıra santral, arta kalan dışkıları kuru ve sıvı gübreye dönüştürerek tarım sektörüne de destek veriyor.


KAPASİTE YÜZDE 100 ARTACAK 

Aydın'da bu alanda faaliyet gösteren tek firma olduklarını belirten Senkron Efeler Biyogaz Santrali ortaklarından Yusuf Yenice, "Yeraltı borularıyla tesislerimize gelen hayvan dışkılarını kendi reaktörlerimizle alıyoruz.


Bu hayvan dışkılarını da tesislerimizde gübreye dönüştürüyoruz. Gübrelerden de biyogaz oluşturarak elektrik enerjisi üretiyoruz. Santralde 2 bin 400 kilowaat/ saat elektrik üreterek 11 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyoruz. Önümüzdeki aylarda kapasitemizi yüzde 100 arttırarak 4 bin 800 kilowaat/saat elektrik üreteceğiz ve 22 bin konutun elektriğini sağlayacağız. Ayrıca hayvan gübrelerinin yanı sıra bitkisel ve gıda atıklarını da alacağız. Bu bitkisel ve gıda atıklarını da işleyerek elektrik enerjisi üreteceğiz" dedi.


ÇEVREYE DOST ÜRETİM


Atıkları değerlendirerek milli ekonomiye büyük katkı sunduklarını kaydeden Yenice, "Elde ettiğimiz hayvan dışkısının yüzde 95'ini gübreye dönüştürüyoruz. Arta kalan hayvan dışkısını ise Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile imzaladığımız protokol kapsamında kuru ve sıvı gübre olarak değerlendiriyoruz. Elde ettiğimiz kuru ve sıvı gübrelerle organik tarım yapıyoruz. Böylelikle organik tarım yöntemiyle tarım sektörüne destek veriyoruz" diye konuştu.


Yenice, "Bu gibi santraller çevre ve doğanın kirletilmemesi açısından önemli bir fırsat. Çevredeki atığı işleyerek enerji üretiyoruz. Böylelikle temiz ve sağlıklı bir çevrenin oluşmasına da katkı sunuyoruz" dedi.


Yeni Asır 



Geri Dön