29 / 03 / 2024

Serhat Çeker: Konut sektörü hareketlenecek!

Serhat Çeker: Konut sektörü hareketlenecek!

Trakya Emlakçılar Odası Başkanı Serhat Çeker, Başbakan Binali Yıldırım’ın konut kredisi kullandırma oranlarının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarıldığı açıklamasını değerlendirdi.



Başbakan Binali Yıldırım’ın konut kredisi kullandırma oranlarının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarıldığını açıklamasının ardından bu konuda bir değerlendirme yapan Trakya Emlakçılar Odası Başkanı Serhat Çeker, durumun vatandaşlara olumlu yansıyacağını belirtti. Bir süre önce konut kredi faizlerinin yüzde 18’den 8’e düşürülmesiyle hareketliliğin yaşandığını hatırlatan Çeker, son kararla sektörün daha da hareketleneceğini söyledi.


Oda Başkanı Çeker, önceki gün Başbakan Binali Yıldırım'ın bankaların konut kredisi kullandırma oranlarında artış yapacağı yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.  Daha önce de konut kredilerindeki faiz düşüşünü hatırlatan Çeker, bu durumun 15 Temmuz darbe girişimi sürecinin ardından durulan emlak piyasasında hareketlenme yaratacağını ifade etti.


Çeker, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamalarının ardından vatandaşların gelişmelerle hareket edeceğini düşündüğünü dile getirerek, “Başbakanımızın 2 gün önce yapmış olduğu açıklamayla konut kredilerinde vatandaşımız kredi kullanırken örnek vermek gerekirse 100 bin Liralık kredi için yüzde 75'ini kullandırıyorlardı. Başbakanımızın açıklamasından sonra bankaların verdiği bu oran yüzde 80'e çıktı. Tabi bu da vatandaşın cebine para kalması demek oluyor. Mesela 100 bin Liralık eve 25 bin Lira eklemesi gerekirken şimdi 20 bin Lira ekleyecek. Bu vatandaş için de güzel bir karar. Tabi bu kararla piyasada biraz daha hareketlilik ve canlanma olur. Yani örnek verdiğim aradaki 5 bin Liralık fark ufak bir meblağ gibi gözükse de alacak olan kişi için de yine büyük bir meblağ” şeklinde konuştu.


Konuttaki KDV oranlarının düşmesinin de piyasayı olumlu etkilediğini hatırlatan Çeker; “Biliyorsunuz daha önceden de KDV indirimi olmuştu. İnşaatlarda 150 metrekarenin altında KDV oranı yüzde 1'di. Bu zaten uygulanıyordu. Ama 150 metrekarenin üstünde satışlarda yüzde 18 satış vardı. Bunun da KDV oranını yüzde 8'e çekti hükümetimiz şu anda. Bununla birlikte ne olacak? Mesela 100 bin Liralık konutun KDV’sini 18 bin Lira uyguluyordu 118 bin Lira oluyordu konut. Şimdi bu değişiklikle o konut 108 bin Lira olmuş olacak. Vatandaşa 10 bin Lira gibi bir indirim olarak yansıdı” dedi.


Söz konusu uygulamalarla konut sektöründe hareketlenmelerin artacağını belirten Çeker, “Bu uygulamalardan dolayı piyasada, konut sektöründe bir hareketlenme olur diye düşünüyorum. İnşallah vatandaşlarımız için de hayırlısı olur. Biliyorsunuz 15 Temmuz sürecinden sonra piyasalarda bir gerginlik vardı. Bu gerginlik son 1 aydır ortadan kalktı ve hareketlilik başladı. Bu canlanma da öğrencilerin yavaş yavaş gelmesinden kaynaklanıyor. Bu çıkan kararla da sektörde olumlu yönde hareketlilik yükselecektir” ifadelerini kullandı. 



Edirne Yenigün


Geri Dön