25 / 04 / 2024

SGK ve Bağ-Kur'lular dikkat! Ödemeler tek seferde hesabınıza yatırılıyor!

SGK ve Bağ-Kur'lular dikkat! Ödemeler tek seferde hesabınıza yatırılıyor!

Yaşı gelip prim ödeme gün sayısını tamamlamayan SGK ve Bağ-Kurlular, ödedikleri prim miktarını toplu halde alabiliyorlar...



Yaşı gelip prim ödeme gün sayısını tamamlamayan SGK ve Bağ-Kurlular, ödedikleri prim miktarını toplu halde alabiliyorlar..Başvuruyu yapanların hesabına paralar toplu bir şekilde ödeniyor. SGK veya Bağ-Kur fark etmiyor. Ödemeler tek seferde hesaplara yatırılıyor. Hak sahibinin yaşamını yitirmesi halinde de bu ödemeyi yakınları alabiliyor.

A Haber'de yer alan habere göre; birden fazla işverenle yapılan işlerde prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumunda da ücret iadesi yapılır. İşte emeklilik ve prim ödemeleri ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

 SGK ve Bağ-Kur lular dikkat! Ödemeler tek seferde hesabınıza yatırılıyor!

KİMLER BU ÖDEMEDEN FAYDALANABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yatırılan primler talep edilmesi durumunda geri ödeniyor  Emeklilik yaşına ulaşmış olanlar prim iadesi hakkından yararlanabilirler. Sadece çalışandan kesilen, uzun vadeli sigorta branşlarını ifade eden (malullük, yaşlılık, vefat) primleri iade edilir. İşveren payı, sağlık sigortası payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için kesilen primler iade edilmez. Prim iadesi, öncelikle toptan ödeme yapılması durumunda, ikinci olarak birden fazla işverenle çalışılması durumunda prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumunda yapılır.

Toptan ödeme; Emeklilik yaş şartlarından biri olan yaş şartına uyan ve yeterli prim ödeme günü olmayan sigortalılara yapılır. Tavanı aşan kazançlar için prim iadesi hemen yapılabilir. Prim iadesi ile ilgili sıkça sorulan soruların cevapları aşağıdaki gibidir:

EMEKLİ OLMAK İSTEMEYENLER DEVLETTEN PRİMLERİNİ ALABİLİR Mİ?

Yaşın dolmasına rağmen emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını yerine getiremeyenler, sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödedikleri prim tutarlarının tamamını geri alabilirler.

PRİM GERİ ÖDEMESİ NASIL HESAPLANIYOR?

Çalışırken SGK'ya brüt ücretin yüzde 34.5'i oranında prim yatırılır. Bununla beraber emeklilik için sigortalı adına yatırılan prim tutarı SSK'lı çalışanlarda yüzde 14, Bağ- Kurlulara da yüzde 20 oranında hesaplanıyor.

SSK PRİMLERİ NASIL GERİ ALINIR?

Aynı anda birden fazla işverenden ücret alan SSK çalışanları için, bir ayda ödenen prim tutarının aylık asgari ücretin 7,5 katını aşması durumunda fazlanın yüzde 15'i iade edilir. Kişinin ilçedeki sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne başvurması gerekir.

 SGK ve Bağ-Kur lular dikkat! Ödemeler tek seferde hesabınıza yatırılıyor!

İŞVERENİN ÖDEDİĞİ PRİMLERİN İADE EDİLİYOR MU?

Hem yaşa ulaşılması hem de tavanın aşılması durumunda, sadece uzun vadeli sigorta branşlarının çalışanın payına düşen tutarları iade edilir ve işveren tarafından ödenen primlerin iadesi yapılmaz.

TOPTAN ÖDEME ALMAK İÇİN GEREKEN KOŞULLAR NEDİR?

Emeklilik için prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş koşulu aranır. Primlerin toptan iadesi için bu koşullardan yaş şartını sağlamak zorunlu. Emekli geri ödemesi sigortalıların emeklilik için gerekli yaş şartını doldurduğu halde prim ödeme gün sayısı veya sigortalılık süresini tamamlayamadığı için aylık bağlanamaması durumunda prim ödemesinin toplu olarak iadesi anlamına geliyor. Yeterli prim gün sayısı dolmayan sigortalılar yaşı doldurduysa prim parasını topluca alabilir.

SGK PRİM İADESİNİ KİMLER ALABİLİR?

Birden çok iş yerinde çalıştığı için yüksek prim ödeyen sigortalıların SGK'ya fazladan ödedikleri primleri geri alma hakları bulunuyor. SGK, aldığı uzun vadeli sigorta primlerinin, yaşlılık aylığı bağlayamadığı kısmını iade ediyor.

ÖDENECEK TUTARDA GÜNCELLENİYOR MU?

Yıllar önce ödenen primlerin enflasyon karşısında erimesi engellenir. SSK, Bağ-Kur çalışanları için primin başvuru tarihine ait olduğu yıldan itibaren her yıl gerçekleştirilen güncelleme katsayısı ile hesaplama yapılır.

 SGK ve Bağ-Kur lular dikkat! Ödemeler tek seferde hesabınıza yatırılıyor!

TAVANI AŞAN PRİMLERİN İADESİ NASIL OLUYOR?

Prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumunda, birden fazla işverenle çalışıldığında primlerin iade edilmesi mümkündür. Burada aynı tür sigortaya sahip olmak önemlidir. Primlerin, çalışanın tabi olduğu sigortalılık durumu için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanan tutarı aşması halinde, fazla ödenen tutar Kurumdan talep edilebilir.

ÖLEN KİŞİLERİN YAKINLARI ÖDEME ALABİLİYOR MU?

Sigortalı çalışandan dolayı eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için SSK'lılarda en az 5 yıl sigortalılık, 900 prim günü, 4B ve 4C'liler de de 1800 prim günü koşulu aranıyor. Bağ-Kur'lu bir kişi öldüğünde 1780 prim günü bulunuyorsa bu kişinin hak sahibi ölüm aylığı alamaz. Ancak 1780 gün için ödenen primleri topluca alabilir.

YABANCI ÇALIŞANLAR DA PRİM İADESİ ALABİLİYOR MU?

Prim iadesi konusunda yabancılar için özel bir uygulama bulunmuyor. Türkiye'deki genel emeklilik koşullarına göre değerlendirme yapılıyor. Yaş şartı sağlandıktan sonra bulunduğu ülkedeki (sosyal güvenlik sözleşmesi olan) sosyal güvenlik kurumu aracılığıyla Türkiye'deki Kurum'a yazılı başvuru halinde iade yapılabilir.

Emekli İŞÇİLER PRİM İADESİ HAKKINDAN FAYDALANABİLİYOR MU?

Birden fazla işverende çalışan emekliler de prim iadesinden yararlanır. Emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya devam edenler için işçi payı olarak yüzde 7,5 prim kesintisi yapılır. İşsizlik sigortası primleri kesilmez. Bu nedenle emeklilerin tavanı aşan kazançlarının yüzde 15'i değil yüzde 7,5'i oranında prim iadesi yapılıyor.

 SGK ve Bağ-Kur lular dikkat! Ödemeler tek seferde hesabınıza yatırılıyor!

İŞVERENİN PRİMİ YATIRMAMASI HALİNDE SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Tavanı aşan kazan priminin iadesi için işverenin Kuruma prim ödemesi zorunludur. Aylık prim bildirimi ödenmemiş ise iade yapılmayacaktır.

Bağ-Kur’lu emekliler dikkat! Maaşınızı yükseltebilirsiniz!

SGK’sı olmayanlar, bu ödemeye dikkat!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön