20 / 04 / 2024

Side Bölgesi'nin nüfusu giderek artıyor!

 Side Bölgesi'nin nüfusu giderek artıyor!

Firma: TSKB

Proje: Side Bölgesi

Side Bölgesi, Anadolu, batı ve doğu kültürleri arasında bir köprü görevi üstlenmekte ve insan uygarlığının başlangıç noktalarından biri olarak görülmektedir...



TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Değerleme Antalya Şubesi Değerleme Uzmanı Uzmanı Halil Esendal Side Bölgesi'ni analiz etti...


 Side Bölgesi nin nüfusu giderek artıyor!


Anadolu, batı ve doğu kültürleri arasında bir köprü görevi üstlenmekte ve insan uygarlığının başlangıç noktalarından biri olarak görülmektedir. Side Antik Kenti, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Araştırmacılara göre Side, Batı Anadolu kentlerinden Kyme’nin kolonilerinden biri olup, M.S. 2. yüzyıla kadar kullanılmış özgün bir dile ve yazıya sahiptir. Antik kent kazılarında ele geçen üç adet Side dilinde yazıt bugün Side Müzesinde sergilenmektedir. “Nar” anlamına gelen “Side” adı, Anadolu’nun en eski halkının dili olan Luvice’den gelir. Nar, Anadolu’nun ana tanrıçasının simgesidir.


  

Akdeniz bölgesinin incilerinden biri olan Side, Manavgat yerleşim merkezinin güneybatısında,  Antalyanın doğusunda yer almaktadır. Side Antalya iline ~80 km, Ankara’ya ~620 km, İstanbul’a ~800 km, İzmir’e ~550 km, Mersin’e ~410 km mesafede yer almaktadır. 



Aşağıda yer alan nüfus istatistikleri inceleyecek olursak 2011 yılında nüfusun ~%12 oranında arttığı görülmektedir. 



2008 Nüfusu2009 Nüfusu2010 Nüfusu2011 Nüfusu

Side10.38210.50510.13511.368


Beldenin belli başlı komşuları arasında Manavgat, Alanya, Serik, Kumköy, Çolaklı, Ilıca, Kızılot yer almaktadır. Side turizm potansiyelinin çok yüksek olduğu bir bölgedir. Bölgede bulunan tarihi eserler, antik kentler ilgiyi arttırmakta ve yerli ve yabancı turist için cazibe merkezi haline getirmektedir. Bölgede ulaşım imkanı çeşitlidir.  Side’ye ulaşımda deniz, hava, kara yolları kullanılabilir ve belde üç ulaşım şekline de elverişlidir. 



İklim bakımından bölgeye bakacak olursak yazlar sıcak ve yağışsız, kışlar ılık ve yağışlıdır. Ortalama hava sıcaklığı kışın 15, yazın 30; ortalama deniz suyu sıcaklığı kışın 12, yazın 25 derecedir. İklim özellikleri yaz mevsimi için bölgeyi son derece cazip hale getirmektedir.



Alternatif tatil fırsatları arayanlar için trekking, rafting, safari vb. çeşitlilik bölgeyi ayrıca cazip hale getirmektedir.



Bölgede tarihi kalıntıların bulunduğu kısımlarda yapılaşma yasak olsa da, yapılaşmanın serbest olduğu, sahil şeridi ve iç kısımlarda turistik tesis oldukça fazladır ve bölgede arsa arzı kısıtlıdır. Antalya Alanya Karayolu ile karayolundan ~1,5 km iç kısımda kalan bölgede villa tarzı yapılar son zamanlarda artmış ve bu bölgede arsa arzı bulunmaktadır. 



Bölgede yapılan araştırmalarda temmuz ve ağustos ayları için otel oda ve yatak doluluk oranları %95-%100 seviyelerindedir. Bu aylar içerisinde bazı otellerde ilave yatak ile doluluk oranlarının %100 üzerine kadar çıktığı bilgisi alınmıştır. 



Sidenin bölgede en önemli özelliklerinden biri Manavgat yerleşim merkezine çok yakın olmasıdır. Ayrıca bölge Alanya ve Antalya arasında orta noktada bulunmaktadır. Otel müşterileri için yapılan kısa gezilerde rahatlıkla Alanya ve Antalyaya gidilebilmekte olup bu durum pazarlama stratejileri arasında yer almaktadır.


*Bu rapor  TSKB  Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.



projeye sor



Geri Dön