25 / 04 / 2024

Sıfır oranlı emlak vergisinden kimler yararlanamaz?

Sıfır oranlı emlak vergisinden kimler yararlanamaz?

Normal yörelerde binde 1, büyükşehir belediyelerinde binde 2 olan emlak vergisi oranı; bazı koşulları taşıyan ev sahipleri için binde 0 oranlı oluyor. Peki, sıfır oranlı emlak vergisinden kimler yararlanamaz?



Sıfır oranlı emlak vergisinden kimler yararlanamaz?

Emlak vergisi ev, işyeri, arsa ve arazi sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değeri üzerinden hesaplanan emlak vergisi oranı ile tespit ediliyor.


Kanunen vergide meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Normal yörelerde binde 1, büyükşehir belediyelerinde binde 2 olan emlak vergisi oranı; bazı koşulları taşıyan ev sahipleri için binde 0 oranlı oluyor.


Peki, sıfır oranlı emlak vergisi şartları nelerdir? Sıfır oranlı emlak vergisinden kimler yararlanamaz?


1. Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenin olması gerekiyor. Bu esas doğrultusunda hisse ile bile olsa, birden fazla meskene sahip olanlar emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyor.


2. Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanılabilmesi için; hiçbir bir gelirin olmaması gerekiyor. Emekli maaşı bu noktada istisnai durum oluyor. Ancak, Bu imkandan faydalanabilmek için Türkiye’de kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarından (Emekli Sandığı, Bağkur, SSK -bugünkü adıyla SGK) emekli olmuş olmak gerekiyor.


3. Yılın sadece belirli zamanlarında oturulan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi evler emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmiyor.


4. Emekli olup, başka bir işte çalışanlar sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamıyor.


5. Emekli bir kişi, sahibi olduğu tek konutu işyeri olarak kullanılmak üzere kiraya verirse sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamıyor.


6. Yalnızca emekli maaşı bulunan emekli eş ile hiçbir geliri olmadığını taahhüt eden ev hanımı diğer eşin birer adet eve sahip olması durumunda; eğer evlerden birinde ikamet edilip diğer ev kiraya verilirse kiraya verilen evin kira getirisi dolayısıyla emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Ancak, kirada değilse o ev için de emlak vergisi ödenmiyor.


Emlak vergisi geri iade edilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön