19 / 04 / 2024

Siirt Havalimanı 2017 yılında açılacak!

Siirt Havalimanı 2017 yılında açılacak!

Siirt'in yıllardır özlemini duyduğu havalimanına 2017 yılının ilk aylarında kavuşması planlanıyor. Siirt'e inşa edilecek olan havalimanının yatırım tutarının yaklaşık 400 milyon lira olması bekleniyor...



Siirt'in yıllardır özlemini duyduğu havalimanına 2017 yılının ilk aylarında kavuşması planlanıyor.

Ulaştırma, Denı̇zcı̇lı̇k ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, havalimanının yatırım tutarının yaklaşık 400 milyon lira olması bekleniyor.

Proje içi üstyapı tesisleri dahil olmak üzere 420 hektarlık bir alan kullanılması planlıyor. Havalimanıyla Siirt’in ve çevresinde bulunan illerin güvenli ve hızlı bir ulaşım yoluna kavuşması hedefleniyor. ​Siirt'in Kurtalan ilçesinde yapılması planlanan havalimanı, Siirt il merkezine kuşuçuşu yaklaşık 30 kilometre ve Batman il merkezine yaklaşık 58 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

​Havalimanının Siirt ve Batman şehirleri arasında planlanması, Türkiye’nin genel kalkınma stratejileri bakımından Siirt başta olmak üzere bu bölgenin gelişmesine ve turizm potansiyelinin açığa çıkarılmasına önemli ölçüde katkıda bulunacak.

Bu bölgede yeni bir havalimanı açılmasıyla karayolu ile yapılan yolcu ve yük taşımacılığının bir bölümü havayoluna kayacak. Havalimanının faaliyete geçmesiyle karayolunda yapılan taşımacılıktan dolayı oluşan yakıt tüketimi, yol bakım ve onarım, trafik kazaları ve zamana bağlı giderlerden tasarruf sağlanacak.

Havalimanının fizibilite ve ekonomik ölçütler göz önünde tutulduğunda, öncelikle ilgili bölge, dolayısıyla da Türkiye için önemli yatırım olacak. Havalimanının inşaatında 300, işletme aşamasında bin personelin istihdam edilmesi öngörülüyor. Havalimanın işletmeye girmesiyle bölge ekonomisine de büyük ölçüde katkı sağlaması amaçlanıyor.

Siirt Havalimanından günlük yaklaşık bin 810 kişinin faydalanması bekleniyor. Havalimanının genel olarak yolcu ve kargo uçaklarına hizmet verecek.

Proje için yatırım süresinin bir yılı projelendirme olmak üzere 3 yıl olması planlanıyor. Havalimanının 2017 yılının ilk aylarında işletmeye açılması bekleniyor. Siirt Havalimanının ekonomik ömrü 25 yıl olması öngörülüyor.

Siirt’in bulunduğu coğrafi konum, ülkesel ve bölgesel kalkınma stratejileri ve çözüm süreci düşünüldüğünde projenin gerçekleştirilmesiyle Siirt'in ve turizm potansiyeli olan ilçelerinin gelişmesine de katkı sağlanması amaçlanıyor.


Bugün


Geri Dön