20 / 04 / 2024

Şile arazi yönetiminde örnek oldu!

Şile arazi yönetiminde örnek oldu!

Arazi yönetim platformunun düzenlediği kamusal ve yerel yöneticilerin katıldığı toplantı Şişli de gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıda arazi yönetimi, dağılımı, kullanımı misafirlere aktarıldı.



Arazi yönetim platformunun düzenlediği kamusal ve yerel yöneticilerin katıldığı toplantı Şişli de gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıda arazi yönetimi, dağılımı, kullanımı misafirlere aktarıldı. 800 km2 alan üzerinde yüzde 80'i ormanlık alan olan 62 mahallesinde tarım, turizm, sanayi ve tarihi yapıları ile kentsel dönüşümün oluşum süreçlerinin dile getirildiği Şile örneğinde yasalara bağlı kalınarak belediyenin yapmış olduğu düzenlemeler ve karşılaştığı olumsuzlukları yönetim biçimi katılımcılara anlatıldı. Şile örneğini aktaran Başkan Can Tabakoğlu:" İstanbul bir megakent ama arazisinin 3/1'i kırsal olan bir kent. Kırsal yönetimde yaşanılacak sorunlar geçmişteki kırsalların kaybı gibi tecahül edecek. Arazi ile ilgili sorunları doğru saptamak, doğru analiz etmek doğru arazi yönetiminin temelini oluşturur. Arazi yönetimi politikalarına baktığımızda ülkenin siyasi, sosyal, kültürel demografik alt yapısı göz önüne alınarak üst ölçekli politikalar hedeflerinde etkilenen ve bu bilgiler ışığında belli ölçeklerde planlama süreçlerinde mülkiyet ve arazi değerlendirme, geliştirme paradigmaları ile kentsel hedeflerin belirlendiğini gözlemliyoruz. 


20 KM2 ALANDAN 800 KM2 ALANA ULAŞMAK 


Şile Belediyesi 2004 öncesi 4 mahalle 20km2 alan iken bugün ki Şile Belediyesi 62 mahalle ve 800km2 alanda hizmet veriyor. Aynı zamanda 57 köyü kırsal nitelikte bir yerleşke iken mahalle statüsüne dönüşerek sosyal bir devinim gerçekleştirdi. 


Tüm ilçe hudutlarını yönetmek için geçmişte il özel idaresi, muhtarlık, il genel belediye meclisi gibi çok parçalı yapıdan tekil bir çatıya Şile Belediyesine muhatap olmuş bir gelişim süreci oluşturduk. Ülkenin arazi politikaları, arazı yapısı, ülke şartları dikkate alınarak demografik tercihler ve alt yapıyada bakarak arazı kullanım haklarının korunduğu, arazı değerlemesinin geliştirme ve kullanım kararıyla Şile'de ekonomik, ekolojik, sosyokültürel hedeflere ulaşabilmesi için bir arazi yönetimine ihtiyacımız var. 


KURUMSAL BİR YAPIYLA DAİMA İLERİ


Şile Belediyesi Müdürlük iken devraldık. Bugün 13 müdürlükle işinin uzmanı, üniversite mezunu, mühendislerle kurumsallaşmaya giden, alt yapıya kavuştu. Batı sahil, doğu sahil, merkez etkilenme iç havzalar ve Şile merkez olarak ayrı lokasyonlarda planlama bölgelerine ayırdık. Bir ilçe belediyesi olarak 800km2 alanda planlama çalışmalarını yaklaşık 6 yıl içerisinde tamamladık ve muhatabı Şile Köylüsü. Ulaşım, kıyı, su havzası, orman, tarım, ülke esaslı, mahalli esaslı taşınmazlarıma 1/5000 ölçekli plan çalışmalarını neticelendirildi. Şile'nin sektörel olarak tespiti yapıldı, kırsal nitelikli ve kentsel nitelikli olarak ikiye ayrıldı." sözleri ile arazi yönetimi konusunda İstanbul Örneği Şile sunumunu tamamladı. 




Tünaydın


Geri Dön