23 / 04 / 2024

Silivri'de ıslah OSB için büyükşehir belediyesinden onay bekleniyor!

Silivri'de ıslah OSB için büyükşehir belediyesinden onay bekleniyor!

Silivri, lojistik açıdan kentin Trakya'ya açılan kapısı niteliğinde görülüyor. İlçe, bu konumundan dolayı firmalar için önemli ve cazip bir bölge şeklinde değerlendiriliyor. Silivri, ekonomideki konumunu Islah OSB ile güçlendirmeye çalışıyor.



2011 yılında çıkan Islah OSB Yönetmeliği'yle birlikte ilçede Islah OSB'ler oluşturma çalışmaları başlatıldı. Islah OSB'lerin sanayinin toplandığı Ortaköy, Alipaşa, Çanta ve Değirmenköy'de kurulması planlanıyor. Bununla birlikte, bölgeye bakanlıklardan Islah OSB oluşturulabilir onayı alınsa da 2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Islah OSB kurulması çalışmasını onaylamadı. Bundan dolayı ilçe temsilcileri Islah OSB'ler için büyükşehir belediyesinden onay bekliyor. 




Silivri yazlıkçüarıyla öne çıkan bir sahil ilçesi gibi görünse de sanayisi ve yaptığı ihracatla da dikkat çekiyor. İstanbul'un Trakya'ya açılan kapısı konumundaki ilçe, bu konumundan dolayı firmalar için cazip bir bölge haline geldi. 1990'lı yılların sonlarına doğru İstanbul sanayisi şehir dışına çıkarılmaya başladı. Bu dönemde Silivri de İstanbul ve Avrupa'ya açılan kapı konumundaki Trakya'ya yakınlığından dolayı, sanayinin gidebileceği stratejik bölgelerden birisi oldu. Fakat bölgeye gelen sanayi, kontrollü bir şekilde yerleştirilmemiş durumda. Yatırımcının istediği yerden arsa alması ve fabrikasını kurmasından dolayı sanayileşme dağınık bir yapıda. Bu dağınıklığın bölgede önemli bir sorun haline geldiği ve bölgedeki sanayicilerin yol, su, elektrik gibi sorunlarının çözümünü zorlaştırdığı gibi denetimini de zorlaştırdığı vurgulanıyor. Ayrıca bu dağınık sanayileşme, bölgedeki verimli tarım arazilerini de olumsuz etkiliyor. 




Bunu gören bölgedeki sanayicüer, sorunun çözümü için çalışına başlattı. 2011 yılında çıkan Islah OSB Yönetmeliği ile birlikte sanayiciler bunu fırsata dönüştürmek amacıyla, ilçede Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği (Silivri SİAD) öncülüğünde ilçede Islah OSB bölgeleri oluşturma çalışmalarına başladı. Bununla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Islah OSB kurulmasına onay vermemesi, çalışmaların ilerlemesini durdurdu. Büyükşehir Belediyesi, ayrıca bölgedeki sanayinin toplandığı alanları da sanayi bölgesi kapsamından çıkardı. Bu durum ilçede belirsizliği de beraberinde getiriyor. 



Bölgedeki firmaların büyümek amacıyla yatırım yapmasına izin verilmiyor. Bölgede daha önce oluşturulan sanayi bölgelerinin iptal edilmesi ile birlikte yeni firmalar bölgeye gelemiyor. Bundan dolayı ilçedeki işsizlik sorunu çözülemiyor. Bölgedeki sanayiciler, bu sorunların çözülmesi gerektiğini belirtiyor. İhracatıyla birçok ilin önünde yer alıyor Süivri, ihracatıyla da dikkat çeken bir ilçe. 

Silivri SIAD'ın verdiği rakamlara göre ilçe, birçok ilin yapamadığını gerçekleştirdi ve Türkiye'nin ihracatının yüzde 2'sine denk gelen 3 milyar dolarlık ihracat yaptı. Dernek yetkilileri, bundan dolayı OSB'yi hak ettiğini dile getiriyor. 



3'üncü havaalanının Süivri'ye yapılmasının planlanması ve bölgede Islah OSB kurulması çalışmaları ilçeye dinamizm getirmişti. Fakat bu iki projenin de iptal edildiğini ifade eden Silivri Belediyesi ve Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği yöneticileri, bu hayal kırıklığım aşmak için bölgede bir üniversite kurma çalışması başlattıklarını bildirdi. Bu konuda Fenerbahçe Spor Kulübü üe görüştüklerini ve olumlu sonuç aldıklarını belirten yöneticüer. Süivri'de bir üniversitenin kurulmasının, bölgenin ekonomik anlamda yüzünü değiştireceği görüşünde. İlçe, tarih turizmiyle öne çıkmayı hedefliyor Öte yandan ilçede yazlıkçı turizmi ağırlığını korusa da bölgeyi tarih turizm bölgesi haline getirmek ve yurtdışından turist çekmek için de çalışmalar yapılıyor. 



Ortodoks inancının son azizlerinden Aziz Nektarios'un doğup büyüdüğü ev Silivri'de bulunuyor. Bu evin onarını çalışmaları sürüyor. Onarım tamamlandıktan sonra Silivri'nin her yü binlerce yabancı turisti bölgeye çekeceği öngörülüyor. 2014 yılında ev daha onarılmadan Fener Rum patrikhanesi ile Süivri belediyesinin ortak çalışması sonucu yaklaşık 2 bin Ortodoks ilçeye geldi ve harabe haldeki mekanı ziyaret etti. Evin onarım çalışmasının bitmesi ve ziyarete açümasıyla daha fazla ziyaretçinin Silivri'ye gelmesi bekleniyor. Böylece Süivri'nin yazlıkçı turizminden kurtulup uluslararası bir turizm bölgesi haline geleceği belirtiliyor. İlçe temsücüeri, Islah OSB'nin ve üniversite kurulmasının yanı sıra tarih turizmi çalışmalarının da Süivri'deki önemli projelerden biri olduğunu dile getiriyor. Bu projelerin sonuç vermesi halinde Süivri'nin İstanbul'un öne çıkan ilçelerinden birisi olması bekleniyor. 


Dünya Bölge


Geri Dön