26 / 04 / 2024

Sinan Öncel: Dövize endeksli kira sorunundan kurtulduk!

Sinan Öncel: Dövize endeksli kira sorunundan kurtulduk!

BMD Başkanı Sinan Öncel, BMD’nin yoğun çabaları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ile dövize endeksli kira sorunundan kurtulduklarını söyledi...



Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Anadolu Ajansı'ndan Elif Ferhan Yeşilyurt'a açıklama yaptı.

Öncel, 2018’e girerken organize perakende sektörünün önünde dövize endeksli kiralar ve maliyet artışları nedeniyle karlılığın asgari düzeye inmesi gibi iki önemli sorun bulunduğunu, bu iki sorun nedeniyle perakendecinin gelecekle ilgili tahminde bulunamadığını ve yurt içindeki yatırımlarını ertelemek zorunda kaldığını söyledi. 

BMD’nin yoğun çabaları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ile dövize endeksli kira sorunundan kurtulduklarını ifade eden Öncel, eylül ayında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı doğrultusunda kiralamada TL’ye geçildiğini, bu doğrultuda yıllık kira bütçelemesi sorununun sona erdiğini söyledi. 

Öncel, sözlerine şu şekiklde devam etti;

"Sorun büyük ölçüde çözülmekle birlikte daha önce düşük kurdan sözleşme yapan bazı AVM yönetimlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kur üzerinden bedel belirlemeye çalıştıklarını görüyoruz. Tartışmaları tamamen bitirmek ve soruna kalıcı çözüm için 3 ay önceden bildirilmek kaydı ile kiracıya sözleşmeyi feshetme hakkı verilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Borçlar Kanunu’nda bu talebimize uygun değişikliğin en kısa sürede yapılacağını ümit ediyoruz. Karlılıktaki düşüşle ilgili sorun ise ne yazık ki devam ediyor. Yurt içi karlılıkları yeterli düzeyde olmayan markalarımızın bir kısmı yurt dışı ağırlıklı büyüme stratejisi izliyor." 

 


Geri Dön