19 / 04 / 2024

Sincan'da riskli alan ilan edilip boşaltılan bina çöktü!

Sincan'da riskli alan ilan edilip boşaltılan bina çöktü!

Ankara Sincan'da Güneşevler Sitesi'nde yer alan ve riskli alan olarak ilan edilip boşaltılan bina çöktü...



Afet Yasası kapsamında Sincan'daki Güneşevler Sitesi'nde "riskli alan" olarak belirlenen binaların yıkımı gerçekleşirken, boşaltılmış ancak henüz yıkımına başlanmamış bir blok kendiliğinden çöktü. 26 Haziran'da gerçekleşen olayda, bina yıkımında çalışan işçilerin mola saatinde olması ve bina yakınında olmaması can kaybını önlemişti. 


Olay üzerine açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  Ankara  Şubesi, Afet Yasası'na dayalı olarak yapılan ve yapılacak yıkım işlemlerinde bir plansızlık, yol ve yöntem eksikliği olduğuna, riskli yapıların yıkımına ilişkin olarak alınması gereken ilave tedbirlerin düşünülmediğine dikkat çekti. Bölgede yaptığı incelemelerle yıkım işlemlerindeki zafiyeti gördüklerini açıklayan İMO, Afet Yasası kapsamında gerçekleştirilecek olan yıkımların insan hayatı açısından istenmeyen birçok olaya gebe olduğunu belirtti. 


Afet Yasası'nm yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'de "kentsel dönüşüm" adı altında özelleştirmelerin yapıldığının ve bu yolla rant kapısı açıldığının altını çizen İMO, "deprem riski" bahanesiyle rant projelerinin meşrulaştırılmaya çalışıldığını ve vatandaşların büyük mağduriyetlerle karşı karşıya bırakıldığını ifade etti.


Evrensel Gazetesi


Geri Dön