18 / 04 / 2024

Sinop kent merkezinin sit alanı ilan edilmesine tepki!

Sinop kent merkezinin sit alanı ilan edilmesine tepki!

Belediye İş Sendikası, Sinop kent merkezinin SİT alanı ilan edilmesine dair başlatılan çalışmalara tepki gösterdi. Belediye-İş Sendikası Sinop İl Temsilciliği tarafından yazılı bir açıklama yaptı.



Belediye-İş Sendikası Sinop İl Temsilciliği tarafından yazılı bir açıklama yapılarak, Sinop merkez Sur içi ile doğusunda Sis Düdüğü-İnciraltı mevkisine kadar alanın 3. derece Arkeolojik SİT alanı olarak tescil edilmek istenmesi eleştirildi. 

Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; "27.03.2015 tarihinde Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Belediyemize ulaştırmış olduğu yazıda Sinop ili Merkez Sur içi ile doğusunda Sis Düdüğüinciraltı mevkiine kadar alanın III. derece Arkeolojik sit alanı olarak tescilinin Sinop Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 03.02.2015 tarih ve 373 sayılı, 18.03.2015 tarih ve 813 sayılı yazıları ile önerildiği, Korunması gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin tespit ve tescili hakkında yönetmelik uyarınca öneri haritası sunulan alanla ilgili görüş bildirilmesini Belediyemizden istediklerini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. 

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; Ömrünü bu topraklarda geçiren Sinoplulara sorulmadan karar verme aşamasına getirilen ve sanki bir dayatma yaparcasına, yapılan yazışmalarla 'görüş' ad altında, cevap bekleyen ilgili kurumu eshefle kınıyoruz. Kaldı ki; bir coğrafyanın tamamının sit alanı ilan edilmesi burada yaşayan insanların yaşam alanlarına yapılan en büyük haksızlıktır. 

Elindeki imkânlar ölçüsünde geleceğini turizme bağlayan ve bu bağlamda yatırımlar yapmak isteyen Belediyemizin ve Sinoplu yatırımcıların geleceğini de karartabilecek hatta ili yok olma noktasına getirebilecek bu talebin karşılığında nasıl bir cevap verilmesi bekleniyor ki yaşayan halka dahi danışılmadan yanıt bekleniyor, bunu anlamak mümkün değildir. 

Bildiğimiz kadarı ile de Belediyemizce, özellikle Ada mahallesinin de içinde bulunduğu alanda imar planı olmayan alanların imara açılabilmesi için çalışmalar yürütülmekte iken bu şekilde bir talebin gelmesi çok manidardır. 

Bizler bir sivil toplum örgütü olarak bahse konu yazıya istinaden sit alanı ilan edilmek istenen ve bu bağlamda görüş talep edilen alanlar ile ilgili tarafımıza sorulmasa da cevabımızı güzide basınımız yoluyla vermek ve tüm kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz; kesinlikle hayır" 



Sinop Vitrin Haber 


Geri Dön