26 / 04 / 2024

Sinop'ta doğal sit alanları için toplantı yapıldı!

Sinop'ta doğal sit alanları için toplantı yapıldı!

Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırması projesinin 12.si Sinop'ta gerçekleştirildi. Akliman, Hamsilos Tabiat Parkı, ve Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ve Bafra Ovasını içeren arazi çalışmalarında akademisyen hocalar tarafından katılımcı




Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün “Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslar” çerçevesinde doğal sit alanlarında dört mevsimi kapsayan “Samsun, Sinop, Amasya, Ordu, Tokat İlleri Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” eğitim toplantısı 10-12 Haziran 2015 tarihinde Sinop Vali Yardımcısı Ekrem Yaman’nın  da katılımıyla yapıldı.

 

Yurdumuzda olağanüstü özelliklere sahip yerüstünde, yeraltında korunan alanların bilimsel temellere dayandırılarak  korunması ve gelecek nesillere aktarılması, bilimsel kriterler ışığında alanın sahip olduğu biyo-ekolojik (flora, fauna, habitat), jeolojik, hidrojeolojik ve jeomorfolojik değerlerin belirlenmesi ve önerilerin ortaya konulması amacıyla yapılan projenin eğitim toplantısında; Sinop Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Oğuzhan Kurt, Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Tevrat Kısbet’in konuşmalarının ardından Tabiat Varlıklarını Koruma Genel  Müdür Yardımcısı Osman Öztürk korunan alanların tarihçesinden başlayarak günümüze kadar gelinen süreçten bahsederek projenin önemine değindi.  

 

Uzm. Biyolog Murat Doğan’ın projenin genel tanıtım ve yapılan çalışmalar hakkındaki sunumuyla başlayan programda, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Sözen’in AHP Uygulamasını ve akabinde Proje Alanlarının Florası Yrd. Doç. Dr. M. Erkan Uzunhisarcıklı ile Dr. Mehmet Ufuk Özbek, Proje Alanlarının Kuş Faunası Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Proje Alanlarının Memeli Faunası Uzm. Biyolog Muhsin Çoğal, Proje Alanlarının Hidrobiyolojisi Prof. Dr. Sibel Atasagun, Proje Alanlarının Balık Faunası Prof. Dr. M. Ayçe Genç, Proje Alanlarının Omurgasızları Doç. Dr. Ahmet Dursun, Proje Alanlarının Sürüngen ve Amfibileri Yrd. Doç. Dr. Serkan Gül, Proje Alanlarının Hidrojeolojisi Prof. Dr. Cemal Tunoğlu, Proje Alanlarının Peyzaj Özellikleri Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kıvanç Ak/Yrd. Doç. Dr. Engin Eroğlu, Proje Alanlarının CBS çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Hayati Zengin tarafından yapılan sunumlar ile anlatıldı.

 

Tabiatı Koruma Alanları, Milli Parklar, Tabiat Parkları, Tabiat Anıtları, Sulak Alanlar ve Yaban Hayatı ile ilgili çok zengin bir envantere sahip bölgedeki Doğal Sit Alanlarından biri olan Akliman, Hamsilos Tabiat Parkı, ve Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ve Bafra Ovasını içeren arazi çalışmalarında akademisyen hocalar tarafından katılımcılar bilgilendirdi.

 

Öztürk’ün kapanış konuşmasıyla biten eğitim toplantısına Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge komisyon üyeleri ile Sinop, Samsun, Amasya, Ordu, Tokat İl Müdürlüğünden ilgili personeller, akademisyenler, Genel Müdürlüğümüz çalışanlarıyla birlikte 95 kişi katılım sağladı.




Geri Dön