25 / 04 / 2024

Sirkeci'deki bina Türk-Alman Üniversitesi'ne tahsis edildi!

Sirkeci'deki bina Türk-Alman Üniversitesi'ne tahsis edildi!

Cornelia Pieper, Sirkeci´de Türk-Alman Üniversitesi'ne geçici rektörlük binası olarak tahsis edilen binayı gezdi



Almanya Dışişleri Bakanlığı'nda görevli Devlet Bakanı Cornelia Pieper, Sirkeci´de Türk-Alman Üniversitesine geçici rektörlük binası olarak tahsis edilen binayı gezdi. Konuk Pieper´i, binaya gelişinde Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir karşıladı.
        
Ziyaret sırasında açıklama yapan Bakan Pieper, Türk-Alman Üniversitesinin kurulması için Türk hükümeti tarafından Beykoz´da bir arsa tahsis edildiğini belirterek, inşaat çalışmalarının hızla tamamlanacağına inandığını söyledi.
        
Pieper, inşaat çalışmalarını Türk tarafının yürüteceğini ifade ederek, binanın iç donanımı için Alman tarafının da önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
        
Üniversitenin kurulması için gerekli olan yasal düzenlemenin Meclisten geçmesinin sevindirici olduğunu ifade eden Pieper, "Bu projenin hızla hayata geçirilmesi sonucunda, Almanya dışında en büyük Alman üniversitesinin hızla eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayacağına inanıyoruz" dedi.
        
Konuk Bakan Pieper, Türkiye´deki inşaat çalışmalarının Almanya´dakilerden daha hızlı yürütüldüğünü belirterek, bu kapsamda üniversitenin en kısa sürede tamamlanacağına inandığını aktardı.
        
Gelecek yıl üniversiteye ilk öğrencilerin alınmasının planlandığını anlatan Pieper, "Ekimde de büyük ihtimalle YÖK tarafından üniversitenin rektörü atanacak. Ardından da sonbaharda Türkiye´yi ziyaret edecek olan Almanya Cumhurbaşkanı, büyük olasılıkla temeli atacak" diye konuştu.
        
Pieper, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı bütçesi çerçevesinde üniversitenin ilk 4 yıllık finansmanı için 12 milyon avro öngörüldüğünü aktardı.
        
Projenin, Türkiye ile Almanya arasında bilim konusundaki işbirliğine çok önemli katkı yapacağına inandığını belirten Pieper, "Bu proje, Türkiye´nin Almanya açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Almanya Dışişleri Bakanlığı bütçesinin yaklaşık dörtte biri, yurt dışındaki kültür, bilim ve araştırmalara harcanıyor. Bunun da ağırlık noktasını Türkiye oluşturuyor" ifadesini kullandı.
        
Konuk Bakan Pieper, Almanya Başbakanı Angela Merkel´in, ilkbahardaki Türkiye ziyareti kapsamında yaptığı görüşmelerde, üniversitenin kurulması çalışmalarının hızlandırılması için girişimlerde bulunduğunu ve destek için söz verdiğini kaydetti.
        
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de İstanbul´da Almanca eğitim veren üç lise bulunduğunu ve bunlardan Cağaloğlu Anadolu Lisesi ile İstanbul Erkek Lisesinin Tarihi Yarımada içinde yer aldığını ifade ederek, "Yani üniversitenin altyapısı, Tarihi Yarımadada var zaten" dedi.
        
Konuşmaların ardından konuk Bakan Pieper, Belediye Başkanı Demir´e porselen tabak hediye etti.
        
Pieper, ayrıca Alman Arkeoloji Enstitüsü ile Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi'ndeki "Tatarlı-Renklerin Dönüşü" adlı sergiyi gezdi.
AA


Geri Dön