29 / 03 / 2024

Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı törenle açıldı!

Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı törenle açıldı!

Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan' ın katılımında yapılan törenle hizmete açıldı. Törene, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve daha birçok bakan katıldı...




Törene, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, BDP il ve ilçe yöneticileri, bazı AK Parti milletvekilleri, Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ve Şerafettin Elçi'nin aile fertleri katıldı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada Şerafettin Elçi'nin isminin, bu havalimanı vesilesiyle her daim hatırlanacağını hayatı, dürüst kişiliği ve mücadelesinin unutulmayacağını dile getirdi.


Erdoğan, Şırnak Havalimanı'nın ihalesini 2009'da yaptıklarını ve yaklaşık 3 yıl sonra, 2012 sonunda, altyapı inşaatının tamamlandığını bildirerek, geçen haziran ayında da üstyapı yatırımlarının tamamlandığını anlattı.


Bugün, yılda 500 bin yolcu kapasitesi bulunan, yaklaşık 120 milyon liralık bir bedelle inşa edilen Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nı resmen açtıklarını kaydeden Erdoğan, eserin Şırnak için, bölge için hayırlı olmasını diledi.


Erdoğan, bugün sadece havalimanının açılışını yapmadıklarını, aynı zamanda toplu açılışları da gerçekleştirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:


"Sağlıkta, toplam yatırım bedeli 5 milyon lira olan 14 farklı yatırımı bugün hizmete alıyoruz. Eğitimde, toplam bedeli 82,5 milyon lira olan, 42 eğitim ikamet merkezini, 53 okulu, 568 dersliği, 42 lojmanı, 3 tane, 740 kişilik yurdu, 1 fakülte binası ve 1 çok amaçlı salonu da bugün bu törenle resmi olarak hizmete açıyoruz. Enerjide 28 farklı projeyi, İl Özel İdaremizin 113 adet içme suyu ve sulama projesini, tarımda, 483 adet projeyi, ulaştırmada 158 adet projeyi, bazı kamu kurumlarımızın farklı projelerini de yine buradan açıyoruz. Bakınız, Şırnak'ın bir ihmal edilmişliği vardı. 2002'de biz göreve gelmeden hemen önce, yalnızca 500 bin lira iletim ve dağıtım hatlarına ödenek ayrılmıştı. Sevgili kardeşlerim biz, 2013 yılında bunu 40 kat arttırarak 20 milyona çıkardık. İşte bizim aramızdaki fark bu. Burası Şırnak'tır demedik, burası Türkiye'nin bir vilayetidir dedik. Buraya da hizmet gidecek dedik. Yani burada, 'şu partinin şu kadar milletvekili var, bizim bu kadar milletvekilimiz var' demedik. Burası vatan topraklarıdır dedik, hizmeti buraya da getirdik."


Söz verdiklerini ve Şerafettin Elçi Havalimanı'nı yaptıklarını vurgulayan Erdoğan, şu anda 3 bin metrelik pistiyle uluslararası uçuşlara hazır bir havalimanı bulunduğunu kaydetti.


-"Şırnak'a bir kalemde 600 milyon liralık eser"-


Erdoğan, ayrıca  TOKİ  tarafından inşa edilen 820 konutun da bugün bu törenle hak sahiplerine teslim edilmekte olduğunu dile getirerek, "Yani bugün, bir kalemde, bir tek açılış töreniyle, yaklaşık 600 milyon liralık eseri Şırnak'a teslim ediyoruz. Bütün bu eserlerin, bu hizmet ve yatırımların da hayırlı olmasını diliyorum. İlgili tüm bakanlıklarımıza, tüm kurumlarımıza, Şırnak Valiliğimize, kaymakamlarımıza, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum" dedi.


Şırnak'a her alanda çok büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini bildiren Erdoğan, eğitimde Şırnak'a cumhuriyet tarihi boyunca yapılanın 1,5 katı fazla dersliği 10,5 yılda kazandırdıklarını bildirdi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Sağlıkta, 7 tanesi hastane olmak üzere, çok büyük yatırım gerçekleştirdik. Hele hele 250 yataklı Cizre Devlet Hastanesi modern teknolojiyle donatılmış bir hastanedir.  Toplamda Şırnak'a 162 kilometre bölünmüş yol inşa ettik. Şırnak’ı Van’a bağlayan, 519 kilometre uzunluğundaki mevcut yolu, duble yol olarak 219 kilometre uzunluğa düşüren projenin inşaatını da sürdürüyoruz. Habur Sınır Kapımızda tır parkını tamamladık. Şehr-i Nuh Diriliyor Projesiyle Şırnak ve ilçelerinin çehresini değiştirmek için çok önemli projeleri başlattık. Barajlarıyla konutlarıyla, emniyet, adalet, tarım ve enerjiye yaptığımız yatırımlarla, özellikle de Şırnak'a kazandırdığımız üniversite ile Şırnak'ı gerçek bir şehir hüviyetine kavuşturduk. Aynı şekilde sorsam, 10 yıl önce Şırnak'ta üniversite olacak. Acaba ne derlerdi. Niye bunu yapıyoruz. Benim Şırnaklı kardeşimin evladı fevkalade bir durum olmadıktan sonra tahsilini dışarıda yapmasın. Şırnak'ta yapsın. Ha yok, İstanbul, Ankara, buralarda okuyacak, çok daha farklı üniversitelerde okuyacak. Eyvallah, buna da destek vermek ayrıca bizim boynumuzun borcu. Bütün bu hizmetlerimizin yanında, özel sektör yatırımlarıyla da Şırnak’ı bölgenin yıldız bir şehri haline getirdik, getiriyoruz."


Havalimanın burayı bir çekim alanı haline getireceğini anlatan Erdoğan, "Bizim bu hizmetlerimiz, bu yatırımlarımız inşallah hiç hız kesmeden, hiç ivme kaybetmeden devam edecek. Şimdi, bugün açılışını yaptığımız havalimanı ile, Şırnak’a ulaşım daha da kolaylaşacak. Şırnak, tarihi eserleriyle, evliya türbeleriyle tabii güzellikleriyle ticaretiyle sanayisiyle inşallah artık çok daha farklı bir şehir konumuna yükselecek" diye konuştu.


AA



Geri Dön