19 / 04 / 2024

Şişhane'deki Leyla Gencer Evi tanıtıldı

Şişhane'deki Leyla Gencer Evi tanıtıldı

Soprano Leyla Gencer'in evinin bire bir kopya edilmesiyle oluşturulan "Leyla Gencer Evi" tanıtıldı



İstanbul Kültür Sanat Vakfının (İKSV) Şişhane'deki yeni binasında, opera tarihinin en büyük isimlerinden biri sayılan ve tüm dünyada "La Diva Turca" olarak tanınan soprano Leyla Gencer'in evinin bire bir kopya edilmesiyle oluşturulan "Leyla Gencer Evi" tanıtıldı.

Leyla Gencer'in yakın dostları ve akrabaları ile sanat dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla dün açılışı yapılan ev, basın mensuplarına gezdirildi.

İKSV Genel Müdür Yardımcısı Ömür Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Leyla Gencer'in mal varlığının ve eşyalarının İKSV'ye bağışlanmasını vasiyet ettiğini söyledi.

Bozkurt, Gencer'in ölümünden sonra evinin, Deniz Palas'ın bir bölümüne yapılması kararı alındığını ifade ederek, "O zamanlar Deniz Palas hazır değildi.Deniz Palas'ın bitmesini bekledik. Bu arada Leyla hanımın evini boşalttık. Eşyaları İstanbul'a getirdik ve 1,5 sene depoda beklettik. Deniz Palas bittikten sonra eşyalar buraya yerleştirildi" dedi.

Evi oluşturma sürecinin çok duygusal geçtiğini ifade eden Bozkurt, "Birebir Leyla hanım içinde yaşıyormuş gibi hisseden arkadaşları, dostları oldu. Bizim için de çok etkileyici bir yer oldu. Deniz Palas için de çok önemli bir kazanç. 1995 yılından ölümüne kadar geçen sürede vakfın mütevelli kurulu başkanlığını yapmıştı, dolayısıyla çok sevgili bir dostumuz ve bir İKSV mensubu" şeklinde konuştu.

-"LEYLA GENCER EVİ"-
İKSV binasının ikinci katında Leyla Gencer'e ayrılan alanda, sanatçının Milano'daki evinin bir kısmı yeniden canlandırıldı.

Sferisto Operası sanat yönetmeni olan ve Gencer'in uzun yıllar operalarda birlikte çalıştığı dekoratörü Pier Luigi Pizzi'nin, Melahat Behlil, Franca Cella ve Massimo Gasparon'un yardımlarıyla düzenlediği evde, piyanosunun yer aldığı oturma odası, kitaplığı, yemek odası, opera yaşamına giren önemli kişilerin fotoğrafları, aldığı ödüller ve madalyaları, aksesuarları, giysileri, ayakkabıları ve yatak odası bulunuyor.

Ev, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri 11.00-16.30 saatleri arasında önceden rezervasyon yaptırılarak rehber eşliğinde ücretsiz gezilebilecek.
AA


Geri Dön