19 / 04 / 2024

Şişli Bulgar Vakfı arazisinin imar planları askıda!

Şişli Bulgar Vakfı arazisinin imar planları askıda!

Bulgar Kilisesine iade edilen Şişli'deki arazi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan planlar askıya çıkarıldı Yeni plana göre. yapılacak tüm binalar estetiğe uygun, siluete zarar vermeyen tarzda insa edilecek.




Bulgar Kilisesi'ne iade edilen Şişli'deki 59 bin metrekarelik arazi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) tarafından hazırlanan yeni imar planı, onaylanarak askıya çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl mahkeme kararıyla Bulgar Eksrahlığı Vakfı olarak anılan Bulgar Kilisesi'ne iade edilen arazide yapılacak tüm binalar, parklar ve özel alanları kapsayan ve "Özel Proje Alanı" olarak anılan arazi "Yeşil mahalle" olacak. İnşa edilecek yapıların tamamının siluete zarar vermeyen ve estetiğe uygun yapılar olması gerektiği plan notlarında yer alırken bina yüksekliklerinin ve blok ebatlarının belirlenmesi noktasında son karar bakanlığa bırakıldı. 


BİSİKLET YOLU PLANDA


Plan notlarına göre proje alanının tamamında bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için özel bisiklet alanları ve yolları bulundurulması zorunlu olacak. 

Proje alanı suyu da tasarruflu kullanacak. Yapılara entegre edilecek su toplama ve arıtma sistemleriyle tüm yağmur ve drenaj suları depolanarak çevre ve park sulamasında kullanılacak. Güneş ve rüzgar gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı da projede yer alan diğer notlardan. 


OKULLAR KORUNACAK 


Proje alanı üzerinde bulunan ancak iptal edilen planlarda park alanı içerisinde kalan Şişli Endüstri Meslek Lisesi ve bir özel üniversitenin meslek yüksek okulu binaları yeni planla tekrardan eğitim alanı içine alındı. Daha önceki planda şu anki eğitim alanının tamamını kapsayan park alanı ise yer değiştirdi. Buna göre park alanı eğitim alam ile konut alanı arasında kalacak. 


Diğer bir park alanı ise konut alanı ile yol arasında kalacak. Daha önceki projede tartışmalara sebep olan proje dışında kalması dahi gündeme gelen Şişli Belediyesi'ne ait hizmet birimi yeni projede yer aldı ancak arazinin bir kısmını cami arazisiyle paylaştı Planlara cami projesinin, mimari projede yer alması notu düşüldü. 



Başına devlet ku$u kondu O Geçtiğimiz yıl Bulgar Eksrahlığı adıyla anılan Türkiye'deki Bulgar Kilisesi'nin merkezine ait vakıf arazisi devlet tarafından cemaat^ vakfına iade edilmişti. 600 milyon TL de'ğer biçilen ve o dönemde "Devlet kuşu" olarak algılanan arazi üzerinde bulundan üniversite, lise. belediye yapısı ve çeşitli yapılar yeni imar projesi problem olarak algılanmıştı. Çağlayan Adliyesi karşısındaki 59 bin metrekarelik arazi için Ekim 2013'te plan hazırlanmış, arazide bulunan okulların park alanı içerisine alındığı gerekçesiyle bu plan TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşınmıştı. Plan için yürütmenin durdurulmasının ardından hazırlanan yeni planlarda ise okul alanı korundu. 

Yaklaşık olarak 180 bin metrekareyi bulacak mimari proje için vakıf kat karşılığı Taş Yapı ile anlaştığını duyurmuştu. 


Yeni Şafak


Geri Dön