29 / 03 / 2024

Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisinde 4 kule projesi askıya çıktı!

Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisinde 4 kule projesi askıya çıktı!

Şişli Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne arazisinin korunması için dava açtı.



Ustü örtülen 17- 25 Aralık Yolsuzluk Soruşturması tapelerinde büyük tartışma yaratan Şişli Endüstri, Meslek Lisesi direniyor. 

Lise arazisine 4 kule projesi askıya çıktı

Şişli Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne İstanbul İdare Mahkemesi'ne dava açarak Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı'na tahsis edilen söz konusu alanın geri alınmasını istedi. 

Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı'na ait 59 bin metrekarelik araziye 470 konut ve 240 odalı otelden oluşan 4 kuleli bir proje ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından hazırlanan yeni planda vakfın 59 bin metrekarelik arazisinin 36 bin metrakaresine imar izni verildi. Kalan alana otel, AVM, mağaza ve rezidans yapma hakkı tanındı. Projeye göre 36 bin metrekarelik araziye 531 bin 306 metrekarelik inşaat yapılacak. Alanda 4 kule planlanıyor. 

Okul sıkışıyor 

Bu projeyle birlikte okul alanı da 17 döneme sıkışıyor. Proje kapsamında alan yerle bir edilerek okul binaları dahil baştan yapılacak. Proje için Bulgar Vakfı ile 17 - 25 Aralık Yolsuzluk Soruşturması'nda ismi geçen Taşyapı ile anlaşmıştı. 9 Ağustos 2012'de Taş Yapı tarafından "yüzde 50 hissesinde kat karşılığı inşaat hakkı vardır" denilerek tapuya şerh düşülmüştü. 

Yeni planlar bakanlık tarafından askıya çıkarıldıktan sonra bir ayrıntı dikkat çekti. Dosya ekinde tapunun 4 yarısı Taş Yapı'ya ait görünüyor. Şişli Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne İstanbul İdare Mahkemesi'ne dava açarak Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı'na tahsis edilen söz konusu alanın geri alınmasını istedi. Dava dilekçesinde alanın Sultan Beyazıt Vakfı tarafından Bulgar okulu yapılması için Bulgar Ekzarhlığı'na tahsis edildiğine yer verilerek tahsis amacının gerçekleşmediğinden ötürü tahsisin iptal edilmesi gerektiği kaydedildi. 

Vakıf tarafından Taşyapı'yla anlaşılarak ticaret ve konut alanı yapılmasında hiçbir kamu yararının olmadığı belirtilen dilekçede asıl kamu yararının alan üzerinde faaliyet gösteren meslek liseninin mevcut halinin korunması olduğuna dikkat çekildi. 



Cumhuriyet



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Taş Yapı, Şişli Endüstri ve Meslek Lisesi'ni yıkarak yerine 37 katlı 4 kule dikecek. Projenin bedeli ise 618 milyon lira... 


Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nin bulunduğu araziye Taş Yapı tarafından yapılacak AVM, rezidans ve otel projesi için açılan davada olumsuz bilirkişi raporu çıkınca tapu kayıtlan değiştirilerek dava konusuz bırakıldı. Bulgar Ortodoks Kilisesi Vakfı'na ait olan arazi için 4 Mayıs'ta gerçekleştirilen tapu değişikliğinin ardından 16 Mayıs günü tekrar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuruldu. 


Bakanlığa sunulan proje tanıtım dosyasında Şişli Kaptanpaşa Mahallesi'nde 36 bin 191 metrekare alan üzerinde toplam 531 bin metrekarelik inşaat yapılacağı da açıklandı. 470 daireli konut ve 240 odalı otel projesi kapsamında 4 adet kule, 3 adet ticari, konferans salonu, spor salonu inşa edilecek. Kulelerin yüksekliği; 9 bodrum kat, zemin kat, 2 podyum kat olmak üzere 32 ve 37 kat arasında değişecek. Bütün bu inşaat, Şişli Endüstri ve Meslek Lisesi, spor salonu ve atölye binaları yıkılarak yapılacak. 


DAVALAR KONUSUZ KALDI 

1894 yılında 2.Abdülhamit'in Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı'na bağışladığı arazi tam 122 yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014 yılında "Özel Proje Alam" ilan edilmişti. Okulun yıkılarak yerine otel ve rezidans yapılmasına öğretmenler ve veliler eylemler yaparak karşı çıkmıştı. Meslek odaları ve CHP'li meclis üyeleri de planların iptali için birçok dava açtı. Her seferinde yapılan küçük plan değişiklikleri ile davalar konusuz bırakıldı. 


Sözcü


Geri Dön