27 / 04 / 2024

SİT alanlarının korunmasına ilişkin soru önergesi hazırlandı!

SİT alanlarının korunmasına ilişkin soru önergesi hazırlandı!

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, SİT alanlarının tasnifine ve korunmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya iletti..



SİT alanlarının korunmasına ilişkin soru önergesi hazırlandı!


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, SİT alanlarının tasnifine ve korunmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya iletti.


Yedekci "Sit alanları, tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlardır.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayıları 13 bini bulan SİT alanının yeniden ete alınması için yasal bir düzenleme için harekete geçmiştir. Bu projeyle Türkiye’deki tüm SİT alanlarının yeniden ele alınması planlanmaktadır." diyerek 7 soru sordu.


Yedekci'nin soruları

1. Ülkemizde bulunan SİT alanları hangi kategorilere göre sınıflandırılmıştır? SİT alanları sayıları nedir?


2. Türkiye’de kaç bin arkeolojik, kentsel, tarihi ve doğal SİT alanı vardır?


3. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Arkeolojik SİT’ler ve Koruma ve Kullanma Koşulları İlke kararlarının uygulanması için aldığı karar nedir?


4. SİT alanı içerisindeki madenler için kaç hektar alan kaybedilmiştir? Bu madenler hangi bölgelerimizdedir? Madenleri işleten firmalar hangileridir? Bu alanlarda son 10 yılda kaç ruhsat verilmiştir?


5. Yapılacak olan bu çalışmayla tabiatın ve biyo çeşitliliğin etkin korunması ve korunan alan yönetimindeki boşlukların giderilmesi için nasıl bir planlama yapmayı düşünmektesiniz?


6. Doğal SİT alanlarının SİT kategorisinden çıkarılıp çıkarılmamasına neye göre karar verilecektir?


7. İlgili üniversitelerden, uzmanlardan ve kuruluşlardan görüş alınmış mıdır? Alınan bilimsel raporlar nelerdir?






Geri Dön