16 / 04 / 2024

Şeker fabrikalarının satışına ilişkin soru önergesi hazırlandı!  

Şeker fabrikalarının satışına ilişkin soru önergesi hazırlandı!  

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuya ait şeker fabrikalarının yeniden satışa çıkarılacağı yönündeki haberlere ilişkin soru önergesi hazırladı..



Şeker fabrikalarının satışına ilişkin soru önergesi hazırlandı!  

Kamuya ait şeker fabrikalarının yeniden satışa çıkarılacağı yönündeki haberler meclis gündeminde konu oldu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuya ilişkin soru önergesi hazırladı.

Önergesinde "Bilindiği üzere şeker fabrikalarının satış ihaleleri 2009 ve 2012 yıllarında iptal edilmişti. 2009 yılında yapılan ihaleler, üretim şartı korunmadığı için Danıştay tarafından iptal edilmişti. Türkiye'nin şeker pancarı üretimi için büyük önem taşıyan şeker fabrikalarının, yeniden satışa çıkarılması haberlerini son günlerde basında tekrar görmekteyiz." diyen Gürer sorularını Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya sordu.

İlk olarak "Basında yer alan, şeker fabrikalarının satışa çıkarılmasını içeren haberler doğru mudur? Doğru ise kamunun elindeki 25 şeker fabrikası içerisinden hangi fabrikaların satışa çıkarılması düşünülmektedir?" diye soran Gürer "Avrupa, son 15 yılda şeker fabrikaları başta olmak üzere şeker sektörünü yeniden yapılandırarak, pancardan şeker üretiminde rekabetçi bir konuma gelmişken, Türkiye’de pancardan şeker üretiminin her geçen gün geriye gitmesinin sebebi nedir? Bu konuda Bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?" sorusuna da yanıt aradı.

Özellikle Et Süt Kurumu'nun ve süt sektöründe yapılan özelleştirmelerin, bugün ülkeyi hayvancılıkta ve et üretiminde ithalatçı bir konuma getirdiğini göz önüne alırsak, şeker fabrikalarının yeniden satışa çıkarılmasıyla şekerde bu olumsuzluğun yaşanmaması için ne gibi çalışmaların bulunduğunu soran Gürer, bu durumda, "Türkiye, şeker ihtiyacını tamamen mısırdan yapılan nişasta bazlı şekerlerden mi karşılayacak?" diye sordu.

 


Geri Dön